fbpx

Növényvédelmi feladatok korai gyomok ellen az őszi kalászosokban

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 március 16.

„Ki korán kel, aranyat lel” – tartja a mondás, és ez átvitt értelemben igaz lehet az idei kalászos gabonák gyomirtásával kapcsolatban is. Az elhúzódó nedves, csapadékos őszi/téli időjárás ugyanis nemcsak a kalászosok, de a talajban lévő egyéb gyommagok kelésének is rendkívüli mértékben kedvezett.

 

Borostyánlevelű veronika őszi búzában
Borostyánlevelű veronika őszi búzában (Gölle, 2020. 03. 20.)

 

Azok a T1, T2 életformájú gyomok, amelyek az utóbbi években már egyébként is fokozott mértékben jelentkeztek, most még zavartalanabbul, már az őszi kalászosokkal egyidőben kikeltek. Ilyenek pl. a pásztortáska, veronika- és violafajok, mezei árvácska, tyúkhúr stb.

Szerencsére van olyan gyomirtó hatóanyag, amely eredményesen alkalmazható a kalászos gabonák korai gyomosodása ellen is. Ez a karfentrazon-etil, amely az AURORA® 40 WG hatóanyaga.

A karfentrazon-etil egy ún. protox-inhibitor, melynek hatására perzselés tünetei mellett pusztulnak el a gyomnövények.

Gyomirtó hatása gyors, hidegben is működik, és nincs káros hatással az utóvetemény növényre.

Sajnos azonban már ebben az időszakban is vannak olyan gyomok, amelyek ellen ez a hatóanyag nem ad megfelelő védelmet, mint pl. a mezei acat vagy az ebszékfű fajok.

 

Aurora® Gold kíméletlen hatása facélia-árvakelés ellen
Az Aurora® Gold kíméletlen hatása facélia-árvakelés ellen (Martonvásár, 2020. 03. 26.)

 

A hatáskiegészítés tökéletesítése céljából született meg az AURORA® GOLD kalászos gyomirtás-technológiai ajánlat, amely kereskedelmi csomagban a rendkívül széles hatásspektruma és korai alkalmazhatósága mellett versenyképes árral is rendelkezik.

Az AURORA® GOLD 100 g Aurora® 40 WG és 100 g Granstar® Super 50 SX® kombinációja, amely 40+40 g/ha-os dózissal 2,5 ha kalászos gabona gyomirtására elegendő. Alkalmazása egyszerű: időben rendeljék meg, töltsék be a tartályba, és ne keverjék semmi mással. Különösen kerüljük a folyékony műtrágyák, nedvesítőszerek, lombtrágyák, gombaölő szerek hozzáadását!

A kijuttatáskor törekedjünk a minél tökéletesebb permetlé-borításra, tehát nagyobb lémennyiséggel (300 l/ha vízzel), jól porlasztva lehetőleg napos időben permetezzük ki. A várt hatás néhány napon belül jelentkezik.

 

Anthemis arvensis (parlagi pipitér)
Anthemis arvensis (parlagi pipitér) gyomkelés őszi búzában

 

www.fmcagro.hu
FMC-Agro Hungary Kft.

 

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.