fbpx

Az adatok hatalma

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 február 27.

A gazdálkodásból származó hatalmas adattömeget helyesen rendszerezve, feldolgozva, hasznosítva jövedelmezőbbé és környezetkímélőbbé válik a termelés – ehhez ma már egyre több segítséget kapnak a mezőgazdaságban dolgozók.

Megalapozott döntések – a fenntartható gazdálkodás jegyében 150 szakmai előadás hangzott el a konferencia két napja alatt, a főbb mezőgazdasági ágazatokat felölelő 19 szekcióban. Az új szekciók közül kiemelkedően nagy érdeklődés övezte az Indoor Farming, azaz beltéri növénytermesztés és az agrár IoT témáját. A megjelent 800 résztvevő, gazdálkodó a hazai agrár-GDP közel 10%-nak a megtermeléséhez járul hozzá.

Történelmi léptékkel is jelentős változás, hogy úgy vagyunk képesek növelni a hatékonyságot és akár csökkenteni a költségeket, hogy közben kevésbé terheljük a környezetünket. Mindezt pedig a mezőgazdasági termelés során használható digitális támogató megoldások segítségével érhetjük el. Egyre többen felismerik, hogy nagyon hamar eljön az idő, amikor a digitális adatgyűjtés, rendszerezés, feldolgozás, továbbítás, hasznosítás már a gazdálkodás alapfeltételévé válik. Az adatgyűjtés fontosságát mutatja az a tény is, hogy az Európai Unió Green Deal nevű programterve a környezet- és éghajlatvédelemhez kapcsolódóan az eddiginél jóval szigorúbb adatszolgáltatásra kötelezi majd a tagállamokat – összegezte Bolyki Bence, a PREGA főszervezője a nap végén az elhangzottakat.

Évente egyszer az Agrármarketing Centrum (AMC), az Agroinform.hu és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) összehozza az agrárszakma digitális fejlesztésekre nyitott, jövőorientált részét a PREGA Konferencia keretében. Az esemény küldetése, hogy kifejezetten az agrárdigitalizációban résztvevő szakembereknek, gazdálkodóknak a találkozóhelye, inspirációs közege, tudásmegosztási platformja legyen.

A PREGA előadásaiból levonható legnagyobb tanulság, hogy ma már a gazdálkodás minden területén elérhetők a tudatosan tervezett, termőhely-, növénykultúra- vagy éppen haszonállategyed-specifikus megoldások. Környezetvédelmi és hatékonyságnövelési szempontból is sürgető a precíziós technológiák összekapcsolása, rendszerré fejlesztése. Erről beszélt Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója, aki elmondta, hogy vállalatuknak sikerült az egyes precíziós elemek rendszerszintű összekapcsolása és piaci bevezetése. A MEGFOSZ elnöke, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Harsányi Zsolt elmondta: – Az első megállapodások már létrejöttek a nemzetközi mezőgazdasági gépgyártó vállalatok között, hogy a jövőben a különböző rendszerekből származó telemetriai adatok egymás felhőszolgáltatásaiba feltölthetők legyenek. Így márkától függetlenül hozzáférhetővé válnak a gazdálkodók számára.

Giczi Gergely az Agármarketing Centrum részéről kiemelte: a precíziós gazdálkodás olyan jelentős tendencia a mezőgazdaságban, mint amilyen az egészséges táplálkozás az élelmiszeriparban. A két dolog szorosan összefügg, hiszen a precíziós technológiák lehetővé teszik az egészségesebb alapanyag előállítását, így hozzájárulnak az egészséges élelmiszer-termeléshez. Az agrárágazatban dolgozók kiemelt célja a társadalom edukációja az egészséges, friss, hazai élelmiszertermékek fogyasztásának fontosságára. Ezért is választotta a konferencia nagykövetének a háromszoros olimpikon hegyikerékpárost, Parti Andrást – akinek a negyedik olimpiai felkészülésében fontos szerepet játszik a magas rost- és vitamintartalommal rendelkező hazai zöldség és gyümölcs. A generációváltás jegyében a szervezők 18 agrár- és informatikai egyetemi hallgató számára biztosították a részvételt.

A konferencia szakmai jelentőségét mutatja, hogy az eseményen részt vett Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke és Prof. James Lowenberg-DeBoer, a Nemzetközi Precíziós Gazdálkodási Egyesület elnöke is.

A következő PREGA Konferencia és Kiállítás időpontja: 2021. február 16–17.