Az agráriumban a technológiai fejlesztés segíti a versenyképességet, de nem váltja ki az ember részvételét

Borítókép

A mezőgazdaság fejlődését meghatározó legfontosabb trendek – a digitalizáció, az automatizáció vagy a biotechnológia – a következő évtizedekben robbanásszerű fejlődést jeleznek előre. Nem vitás, hogy az agrártermékek és az élelmiszerek előállításának, valamint a fogyasztókhoz való eljuttatásának módszerei alapvetően megváltoznak. A kérdés, hogy mindennek milyen hatása lesz a vidékre, amelynek a múltban gazdasági szempontból az agrárium adta a gerincét.

A NAK által a témában a XXIX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében Tusnádfürdőn megszervezett szakmai kerekasztal-beszélgetésen megvitatták, hogy milyen irányban változik a mezőgazdaság és élelmiszer-előállítás a következő évtizedekben, és mindennek milyen hatása lehet a falvakra, a vidéki területekre. A részvevők a sokszínű hátterüknek köszönhetően teljes képet tudtak nyújtani arról, hogy mire számíthatunk, miként alakulnak ezek a folyamatok a Kárpát-medencében.

A technológiai előrehaladások előbb-utóbb elkerülhetetlenek az élelmiszeripari vállalkozások számára a versenyképes termelés eléréséhez, nyitotta meg a beszélgetést Csányi Attila, a Bonafarm csoport vezérigazgatója. Láthatóan egyfajta digitalizációs forradalom zajlik, azonban nem csak ezen múlik hatékony termelés. Ahogy a mondás is tartja: a gazda szeme hizlalja a jószágot, ennek megfelelően technológiával nem lehet teljesen kiváltani az ember szerepét. Csányi Attila szerint ezek mellett az alapinfrastruktúra megléte is kiemelten fontos.