fbpx

Magyarország különösen elkötelezett az élelmiszerveszteség csökkentése iránt

Írta: - 2016 április 11.

A klímaváltozás következményeit, az élelmezés-biztonság kérdéseit és az élelmiszerveszteséget nevezte a XXI. század legjelentősebb kihívásainak Nagy István földművelésügyi miniszter-helyettes a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) mezőgazdaságért felelős minisztereinek párizsi értekezletén.

Az OECD országok és a partnergazdaságok mezőgazdasági miniszterei a termelékeny, fenntartható és ellenállóképes globális élelmezési rendszer létrehozását segítő hatékonyabb szakpolitikákat vitatják meg a szervezet párizsi székhelyén 2016. április 7-én és 8-án.

A találkozón Nagy István hangsúlyozta: Magyarország különösen elkötelezett az élelmiszerveszteség csökkentése iránt. Egyre több élelmiszerhulladék keletkezik a világban, ám ezen változtatni kell, elsősorban a világ növekvő népességének biztonságos élelmezése érdekében. Áttörő eredmény az élelmezésbiztonságban csak akkor érhető el, ha a tudásalapú fejlesztés és az innovációk gyakorlati hasznosulása megfelelő hangsúlyt kap – mondta.

Az államtitkár arról is szólt, hogy a jelenlegi agrártámogatási rendszer nem biztosít a mezőgazdasági termelők számára kiszámítható, stabil jövedelmet, ezért új agrárpolitikai megközelítés szükséges. Hazánk felismerte azt, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kockázat-megelőzési és kockázatkezelési eszközök alkalmazására, ezért 2012 óta kétpilléres mezőgazdasági kockázatkezelési rendszert működtet (a növénytermesztés időjárási és természeti kockázataira kiterjedő kárenyhítést és biztosítási díjtámogatást), mely a jövőben tovább bővül egy harmadik pillérrel, az állattenyésztők kockázatait, valamint a piaci kockázatokat (árat, árfolyamot, költséget) is kezelő mezőgazdasági jövedelemstabilizáló rendszerrel – szögezte le.

Kiemelte továbbá, hogy novemberben második alkalommal rendezik meg a Budapesti Víz Világtalálkozót. Emlékeztetett arra, hogy hazánk az ország GMO-mentességét a legerősebb jogi szinten, az Alaptörvényben deklarálta. Ez a törekvés egyértelműen gazdasági előnyökkel jár, hiszen az exportpiac igényt tart a GMO-mentes termékekre.

Magyarország alapvető érdeke a mezőgazdaság fenntarthatóságának megőrzése, hiszen a nemzetgazdaság egyik kiemelkedő ágazatáról van szó – húzta alá Nagy István.

A párizsi értekezlet kiemelt jelentőségű hazánk számára, mivel Magyarország 20 éve tagja az OECD által képviselt értékközösségnek, amely folyamatosan keresi a helyes szakpolitikai válaszokat a jelen és a jövő gazdasági, társadalmi és környezeti kihívásaira a polgárok életminőségének, jóllétének javítása érdekében. Ennek eredményeképpen az elmúlt években – az OECD ajánlásait is figyelembe véve – sikerült a magyar gazdaságot kiegyensúlyozott növekedési pályára állítani.

(Földművelésügyi Minisztérium)