fbpx

Aratás: ki mondta, hogy rossz évünk van…?

Írta: Kohout Zoltán - 2021 szeptember 01.

Na jó, a mennyiség nem mindenütt alakult jól, de a termésátlagok a hatékonyság javulását mutatják országszerte. Nem volt ritka a 7 tonnás búza és a 17-22 százalékos átlaghozam-növekedés sem. Aratásvégi pillanatkép augusztus utolsó napjaiban.

 

Augusztus közepén így állt

Augusztus közepére lényegében befejeződött a kalászos gabonafélék aratása: a tervezett 1,3 millió hektárból már csak mintegy 25 ezer volt hátra. A búza, a rozs, az árpa, a tritikálé és a zab aratása közel 100 százalékon állt a jelentés napján, míg például a szemes cirok betakarítása még folyamatban van (ott a munka 8,4 százalékát végezték el). A betakarított 7,3 millió tonna gabona szűk 70 százaléka búza, 23 százaléka árpa volt.

 

magtár
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

 

Szépen nőttek a termésátlagok

Nagyon jó hír, hogy a kalászosok termésátlaga kismértékben meghaladta az egy évvel korábbi szintet. Az őszi búza 853 ezer hektárjáról például 5 millió tonnát hoztak le, ami azt jelenti, hogy a termésátlaga (majdnem 6 tonna) a tavalyihoz képest 12 százalékkal nőtt, ami nagy rekord. Egyébként jó nagyot szórtak az országos adatok: míg Pest megyében az 5 tonnát sem érte el az átlag, addig Hajdú-Biharban 7 tonnát is simán vitte a középérték. Durumbúzát közel 30 ezer hektáron vetettek, és augusztus 13-án e szegmensben is az aratás végéhez közeledtek a gazdák. A termésátlag 11,4 százalékkal, a betakarított mennyiség (147 ezer tonna) pedig közel 22 százalékkal volt magasabb a tavalyinál.

 

Az árpa az idei rekorder

Őszi és tavaszi árpában nemcsak a termőterület nőtt tavaly óta (+2%), hanem ugyancsak a termésátlag is. Összesen 270 ezer hektárról 1,7 millió tonna, azaz a tavalyitól szűk 17 százalékkal több termés ment a raktárakba. Az őszi árpa termésátlaga így országos szinten 6,4 tonna/hektár, ami 15,2 százalékkal nagyobb, mint tavaly. A tavaszi árpa 4,5 tonnás hektárátlaga ugyancsak impozáns 6,4 százalékkal haladta meg a tavalyi évit. A tritikálé termésátlaga 4,4 (ami csaknem 10 százalékos átlagnövekedés), a rozsé és a zabé 3,2 tonna volt hektáronként (ami a tavalyi 2,9-től szintén sokkal jobb érték).

 

aratás grafikon

 

A repce hanyatlása

Az őszi káposztarepce annak ellenére sem vált idén sikernövénnyé, hogy az ipari növény iránti globális kereslet Európában is éreztette a hatását. Az Agrár-közgazdasági Intézet adatai szerint jelentősen (-17) csökkent a vetésterület 258 ezer hektárra, így nem csoda, hogy az össztermésmennyisége is jócskán, majdnem 14 százalékkal 657 ezer tonnára csökkent. Azért is fájó ez, mert a termesztők technológiai és a vetőmagok potenciálja mutatta magát: a termésátlag 11,5 százalékkal emelkedett 2020-hoz képest. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében például a hektárátlag elérte a 3,3 tonnát.

 

Csemegekukorica: 7 és 20 tonna közt a szórás

A csemegekukoricáról még korai átfogó képet vázolni, hiszen egyelőre durván bő 40 százalékon áll a betakarítás. A hektáronkénti átlagtermés Zala megyében volt a legkisebb (7,5 t/h) és Csongrád-Csanád megyében a legnagyobb: 20 tonna.

 

kombájn