fbpx

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság több mint 66 ezer ellenőrzést végzett tavaly

Írta: Szerkesztőség - 2013 március 26.

Budapest, 2013. március 25., hétfő (MTI) – Az Élelmiszerlánc-felügyeleti Hatóság (Nébih) 2012-ben valamivel több mint 66 ezer ellenőrzést végzett, 3994 esetben bírságoltak, összesen 1,2 milliárd forint értékben – mondta Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnöke hétfőn sajtótájékoztatón.

 

A Nébih szakemberei az ellenőrzések során feltárt szabálytalanságok miatt 2019 esetben figyelmeztették a szabályszegőket, míg 3994 alkalommal bírságot szabtak ki az észlelt hiányosságok miatt, a bírság összértéke a múlt évben elérte az 1,2 milliárd forintot.

A szabálytalanságok miatt az ellenőrzöttek tevékenységét 505 esetben kellett felfüggeszteni.

Magyarországon élelmiszer-eredetű megbetegedés gyanúját 77 esetben jelentették, ebből 31-szer bizonyosodott be, hogy a megbetegedést élelmiszer okozta.

Az összes megbetegedettek száma 790 volt, közülük 119-en kerültek kórházba.

Az unió által működtetett élelmiszerekről és takarmányokról informáló gyors riasztási rendszeren (RASFF) tavaly 93 Magyarországot érintő bejelentés érkezett.

A Nébih szakterületét érintő 80 bejelentésből élelmiszert 65, élelmiszerrel érintkezésbe kerülő anyagot 8, takarmányt 7 bejelentés érintett.

Ezek közül 35 volt riasztás, ami a nagy kockázat jelzését jelenti.

Annak érdekében, hogy az emberek minél inkább biztonságban érezzék magukat a Nébih a múlt év tavaszától működteti a zöld telefonszámát, amelyen az esetleges visszásságokat be lehet jelenteni.

A múlt év márciusának utolsó harmadától a tavalyi év végéig a zöldszámra 3035 bejelentés érkezett.

A bejelentéseket a szakemberek minden esetben megvizsgálják és vissza is jeleznek.

A Nébihen belül megalakult a kiemelt ügyek igazgatósága is a múlt évben – mondta Helik Ferenc, az igazgatóság vezetője.

Hozzátette: az elmúlt hat hónapban 143 ellenőrzést hajtottak végre, az ellenőrzések során mintegy 1250 tonna termékkel kapcsolatos intézkedést tettek az ellenőrök.

A megvizsgált termékekből mintegy 630 tonnát kellett megsemmisíteni.

A kiszabott bírság összege 97 millió forintot tett ki.

Emellett a szakemberek mintegy 2,8 milliárd forint áfa- és adóelkerülést is megállapítottak.

A vizsgált esetek 83 százalékában tártak fel valamilyen jogsértést.

A Nébih kiemelt ügyek igazgatóságának munkatársai napi kapcsolatban vannak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) minden szakágával, továbbá az Országos Rendőr-főkapitányságon saját összekötőtiszt koordinálja az országos ellenőrzések biztosítását.

 

MTI 2013. március 25.