fbpx

Robot segítheti a jövőben a munkaerőigényes málnaszüretet

Írta: Csomor Zsolt - 2020 július 22.

A Bosch-sal együttműködésben fejleszt lágy gyümölcsök és zöldségek betakarítására alkalmas robotot a Plymouth-i Egyetem oldalhajtásának is tekinthető Fieldwork Robotics.

 

 

A Fieldwork Robotics elsősorban málnaszüretelésre igyekszik kihegyezni a technológiát, minthogy a málna a többi gyümölcsnél sérülékenyebb, és komplex levélzetű bokrokon, bonyolult eloszlásban terem. A Bosch a puha robotkarok költséghatékonyabbá, illetve fürgébbé tételében segít a vállalatnak.

Az együttműködés keretében fejlesztett robot több különböző funkciójú kamerával felvértezett. A gyümölcsök felismerése bizonyos „globális” kamerák feladata, a „lokálisnak” nevezett típusok a betakarítás utolsó szakaszában kamatoztatják képességeiket.

A szüret alatt a vizuális ingerek alapján mesterséges intelligencia ellenőrzi, hogy érettség, méret, szín és egyéb paraméterek tekintetében az egyes bogyók mennyiben felelnek meg a szupermarketek által meghatározott szabványoknak. Bizonyos határokon belül az igényeknek megfelelő számú kar csatlakoztatható a moduláris gépezethez, olvasható a The Engineer cikkében és a GyártásTrend fordításában.

A robotok mindegyike akkumulátorról fog működni, és az autonómiájuk foka az elemek mennyiségének, illetve kapacitásának függvénye lesz.

 

Kép forrása: Fieldwork Robotics