fbpx

Az Év Agrárembere 2019 – Agrárgépészet Dr. Hentz Károly

Írta: Csomor Zsolt - 2020 január 06.

A gödöllői Agrártudományi Egyetem Gépészmérnöki Karán szerzett diplomát Dr. Hentz Károly. 1985-ben doktorált, majd közgazdasági, szaktanácsadói, tanári, muzeológiai szakképesítést is szerzett. 1986-tól a gödöllői egyetemen oktat mezőgazdasági gép, műszaki fejlesztés és technikatörténeti diszciplinákat.

16 éve a SZIE Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődés-történeti Szakmúzeum igazgatója. Az országos szakmúzeum állandó kiállításainak kurátora, 12 időszaki kiállítás megvalósítója. Összegyűjtötte, s rendszerezte a Magyarországon gyártott és használt mezőgazdasági gépek és berendezések adatbázisát, és e tudásvagyon gondozója is.

Szervezi és koordinálja a mezőgazdasági technikatörténeti értékeket gyűjtők közösségét, s több mint 400 magángyűjtő és 25 egyesület tevékenységét hangolja össze. Szakmai konferenciákat és továbbképzéseket szervez, s tanácsadással támogatja a gyűjtőmunkát. Alapítója és koordinátora az Év gyűjtője díjnak. Két cikluson át az Országos Hungarikum Bizottság Műszaki szakbizottságának elnöke.

Részt vállal a szakközépiskolák országos szakmai tanulmányi versenyeinek lebonyolításában. Az országos döntőkön a mezőgazdasági gépész szakágban vizsgabizottsági elnökként tevékenykedik. Emellett szervezi a Gödöllőn végzett gépészmérnök generációk kapcsolattartását az alma materrel.

Gödöllő Város Önkormányzati képviselője is volt, ahol először a gazdasági bizottság tagjaként, majd a pénzügyi bizottság elnökeként tevékenykedett.

Az Év Agrárembere 2019 jelöltjeire január 20-ig szavazhat, a verseny honlapján, amelyet elérhet ITT