fbpx

A sarlós aratástól a légkondicionált kombájnig

Írta: Csomor Zsolt - 2019 július 15.

Az aratás a mezőgazdasági munkálatok egyik legismertebbike, ami időjárástól függően jellemzően június végén kezdődik. Nézzük, mit kell tudni erről a nagy hagyományokkal bíró folyamatról!

Az aratás – mint olyan sok egyéb agrártevékenység – régen csoportos munka volt meghatározott szabályokkal, a végén pedig általában ünneplés következett. A mulatság egyrészt a fáradságos munka lezárását jelentette, másrészt pedig a gabona jelentőségét hangsúlyozta, olvashatjuk az AGRÁRIUM BOLG oldalán.

Régen az emberek sarlóval arattak, már időszámításunk előtt több ezer évvel is ezt az eszközt használták. A 18-19. századra már komplett „folyamatrendszerek” alakultak ki a sarlós aratásra: az aratók – akik legtöbbször asszonyok voltak – elől haladtak, ők vágták le a gabonát, a kötözők – a férfiak – pedig utánuk mentek és a kupacokat kévébe kötötték.

A 20. század elejére terjedt el a kaszás aratás, amit egy összecsiszolt mozdulatsor jellemzett: az arató a jobb lábával előre lépett, jobb karjával felemelte a kaszát úgy, hogy a hegye érintse a növényt ott, ahol el kell vágni. Ezután balra suhintott egyet, miközben a jobb karja keresztbe lendült a mellkasa előtt, a bal pedig oldalra kinyúlt. Majd jöhetett a bal láb, és így tovább, egészen a tábla végéig.

Ma a XXI. században nehéz elképzelni, hogy néhány évtizede még jórészt kézi technológiával történt az aratás. Manapság már a terménybetakarítás teljesen gépesített, így nagyon sok munkaórát spórolhatnak meg a gazdák. A széles vágóasztalok akár egy féltucat ember munkáját is elvégzik, a légkondicionált vezetőfülke pedig elviselhetőbbé teszi a sokszor így is (a területtől függően) akár hosszú órákig tartó munkát.

A modern gépek korában egészen más problémákkal szembesülnek a gazdák. A GPS alapú technológia vagy automata kormányzás alkalmazásakor érdemes még az aratás előtt kalibrálni a tábla jellemzőit, méreteit, a fogásszélességet, így a kombájnos feladata csupán a finomhangolás lesz. De hasonlóan fontos kérdés a gép sebessége is, ugyanis, ha túl lassan halad, akkor nem lesz elég hatékony, ha gyorsan, akkor pedig a szemveszteség mértéke növekszik.

Láthatjuk tehát, hogy az aratás bár kényelmesebb lett a mai korban, a hatékonyság szempontjának megjelenésével azonban sokkal komplikáltabb. Szerencsére, a modern technológia fejlődése egyre több problémára kínál megoldást!