fbpx

Kié lesz Magyarország Legszebb Birtoka az idén? (Videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2020 június 19.

Immár negyedik alkalommal indul a zsűri országjáró körútra, hogy 7 kategóriában, 21 birtok közül kiválassza a legszebbeket.  A rangos díj fővédnöke Jakab István, a MAGOSZ elnöke, aki a kezdetektől támogatja ezt a megmérettetést.

– Magyarországon voltak, a tapasztalatom szerint vannak, és reményeim szerint lesznek is olyan kreatív gazdák, akik képesek elől menni. Akik megosztják másokkal is a tudást, a legújabb eljárásokat, hogy ne csak ők maguk, hanem a társaik is boldogulni tudjanak – nyilatkozta lapunknak Jakab István, a MAGOSZ elnöke, aki a Magyarország Legszebb Birtoka díj fővédnökeként a kezdetektől támogatja ezt a megmérettetést. Kiemelte továbbá, hogy ez a program azért fontos, mert segít a nyilvánossággal megismertetni a gazdák helyzetét, gondjaikat és lehetőségeiket, amelynek során az emberek számára egészséges élelmiszert állítanak elő.

 

Nem csak a profit…

 – Az a bírtok, amelyik szép és rendezett, ott az előállított áru minőségével sem lehet probléma a tapasztalataim szerint – érvelt Jakab István. A társadalmi szerepvállalás, az épített és természeti környezet rendben tartása, a fenntartható gazdálkodás, az újdonságok használata, a más gazdákkal való együttműködés, és nem utolsó sorban a vizuális szépség szempontjai alapján pontozzák a díjakra jelölt gazdaságokat a zsűri tagjai. A jelöltek közül a megmérettetés győztesei példaképekké válnak, mert a bevételük egy részét arra költik, hogy nemcsak jó, hanem szép gazdaságot is üzemeltetnek.

 

Precíziós gazdálkodás és kerti szobor

 – A gazdaember szereti megtapasztalni, látni, kézbe venni a dolgokat. A precíziós gazdálkodás és a digitális agrárstratégia egyes elemeit már alkalmazzák a gazdák. A 21. századi technika itt van közöttünk, és ezt széles körben el kell terjesztenünk. Ezért tartom fontosnak, hogy a közel 10 féle szempont alapján a legjobbnak ítélt gazdákat megismerhesse a nyilvánosság, mert az eddigi 3 abszolút győztes példája mutatja, hogy nem hiába való ez a küzdelem – fogalmazott Jakab István, a díj fővédnöke.