fbpx

OGY – Csak a földbérlet-pályázatokról tárgyalt a mezőgazdasági bizottság albizottsága

Írta: Szerkesztőség - 2013 október 30.

A kormánypárti honatyák javaslatára megkurtították a parlament mezőgazdasági bizottságának ellenőrző albizottsága keddi ülésére meghirdetett napirendet, így csak egyetlen ponttal, az állami földbérlet-pályázatok ellenőrzésének kérdéskörével foglalkoztak.

Nem vették napirendre a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH) folyó, a területalapú támogatásokkal való visszaélésekkel kapcsolatos vizsgálat témáját és a Bükki Nemzeti Parkkal kapcsolatos problémás esetekről sem volt szó az ülésen, mert ezekben az ügyekben jogi eljárások folynak.

 

 

OGY - Csak a földbérlet-pályázatokról tárgyalt a mezőgazdasági bizottság albizottsága

 

Ugyanakkor a kormánypárti képviselők nem szavazták meg Harangozó Gábor (MSZP), az albizottság elnöke napirendbővítő indítványát, miszerint hallgassanak meg beszámolót a földalapú támogatások előleg-kifizetéseiről és a tapasztalható „csúszások” okairól.

Az albizottság elnöke megjegyezte, hogy a mezőgazdasági bizottság ellenőrző albizottsága politikai testület, nem bíróság és joga van megvizsgálni a problémásnak ítélt ügyeket, joga van tájékoztatást kérni ezekről az illetékes intézmények vezetőitől.

 

Ez alapján értékelik a képviselők a helyzetet és levonják a politikai következtetéseket.

A bizottság ülésén több, nem testületi tag országgyűlési képviselő is jelen volt, többek között Gőgös Zoltán MSZP-s, valamint Ángyán József és Szabó Rebeka független képviselő.

Az ülésen meghallgatták Bitay Márton Örs, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földprogramért felelős államtitkára tájékoztatóját az állami földbérlet pályázatok ellenőrzéséről.

Az államtitkár felhívta a képviselők figyelmét: a helyszíni ellenőrzések elvégzésére nem az első év alatt kötelezett a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA), hanem a bérleti szerződés fennállásának ideje alatt.

Annak, hogy ezt hányszor és hogyan teszi meg, fizikai korlátai vannak, vagyis az ellenőrzést végzők számától függ.

Megjegyezte, hogy az uniós projektek esetében a helyszíni ellenőrzések száma 5-10 százalék között mozog.

Rámutatott: az NFA-nak nem az az elsődleges feladata, hogy a gazdákat napról-napra, hónapról-hónapra ellenőrizze, hanem az, hogy a Földet a gazdáknak program keretében földhöz juttassa a gazdákat, meghirdesse és elbírálja a pályázatokat, továbbá az ellenőrzési tevékenységet fenntartsa.

A jelenlévő ellenzéki és független képviselők kifogásolták, hogy több esetben is olyanok jutottak állami földbérleti joghoz, akik nem helyben lakók, továbbá nem tettek eleget szerződésben vállalt kötelezettségüknek.

Például nem tartottak állatot, vagy nem annyit, amennyit vállaltak. Ezért az ellenőrzések szigorítását sürgették.

 

MTI 2013. október 29.