fbpx

Ezek az év traktor-szenzációi

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 11.

Egyedi tervezésű fülke, turbórásegítés, extra hatékonyság és univerzalitás, tanulékony fedélzeti rendszer… Elképesztő vívmányok az év legjobb traktor-válogatásában.

 

Massey Ferguson

Decemberben 26 európai ország szakembereinek zsűrije eldöntötte, mely traktorfejlesztéseket ismeri el a legjobbaknak. Az Év traktora címet a Massey Ferguson MF 8S.265-öse nyerte. A Dyna E-Power Exclusive névre hallgató zászlóshajója négy típussal rendelkezik 205 és 265 lóerős körben, mind 20 lóerő-rásegítéssel (boost) van ellátva, és egyedülálló dizájnt kaptak egy hangszigetelő és hőelnyelő „rés” révén. Új a duplakuplungos sebességváltó, ami 26%-kal csökkenti a teljesítményvesztést magasabb fokozatokban, és akár 5% üzemanyag-megtakarítást eredményez.

 

traktor

 

Valtra

A másik kiemelt a Valtra G 135 Versu, ami az Év Univerzális traktora címet kapta. A G-sorozat 100-145 LE teljesítményű modelljei három felszereltségben jelennek meg, amikhez számos egyéb opciót is választhatunk. Felsorolni sem könnyű a telemetrikus rendszer, a modern és tágas fülke, a precíziós szolgáltatások, vagy épp a jó láthatóságot biztosító alacsony orrész előnyeit. A G-sorozat sebességváltója könnyű üzemeltetést és közúti közlekedést ígér.

 

traktor

 

Fendt

Az Év Speciális Traktora címet idén a Fendt 211 V Vario nyerte el. A széria 3 hengeres, 3,3 literes AGCO Power motorja megfelel a Stage V normának, kipufogógáz-visszavezetés nélkül. A csúcsmodell 124 LE maximális teljesítményű, 4 oszlopos fülkéje tágasabb és nagyobb fejtérrel bír, mint az elődé, saját fejlesztésű kezelési rendszerrel működik.

 

traktor

 

CLAAS

A fenntarthatósági kategória győztesét idén a CLAAS AXION 960 CEMOS-ban találta meg a szakmai zsűri. A széria erőforrása hathengeres, 8,7 literes, Stage V emissziós besorolású FPT motor, ami alacsony fordulaton is képes 1600-1860 Nm-es nyomatékra. A traktor jellemzi még a fokozatmentes sebességváltó, és a legnagyobb újdonság: felszerelhető gépi tanulásra is képes rendszerrel, ami a keréknyomás optimalizálásával és a motorteljesítmény hozzáhangolásával fokozza a hatékonyságot.

 

traktor

(Részletes beszámolóval laptársunk, a GÉPmax jelentkezik idei első számában!)