fbpx

Az önkormányzatokhoz fordult a dísznövényágazat!

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 március 31.

Tisztelt Önkormányzatok! Tisztelt Piacüzemeltetők! Tisztelt Lakosság!

A hazai dísznövénykertészek és virágárusok nevében arra kérjük az önkormányzatokat: ne mondják vissza a települési virágosítással, zöldítéssel kapcsolatos megrendeléseiket, – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete közös nyílt levelében.

Kérjük továbbá, hogy ne zárják be a piacaikat, amik a tavaszi virágárusítás és a kistermelői áruk értékesítésének legfontosabb helyszínei! A lakosságot pedig kérjük, hogy aki teheti, vásároljon virágot, dísznövényeket és helyi kistermelői árukat! Az elmúlt hetekben a hazai dísznövényágazatot nagyon komoly veszteségek érték már értékesítési lehetőségeik csökkenésével, illetve míg az élelmiszerek iránti kereslet megugrott, a virágok iránti radikálisan csökkent.

A koronavírus-járvány az ágazat legforgalmasabb, tavaszi szezonját érinti, a bevétel-kimaradások a termékek és a szolgáltatások jellegéből fakadóan később nem pótolhatók. Mindez súlyos veszélybe sodorja a hazai egynyári-, balkonnövény-, vágott virág- és díszfaiskolai termesztőket, a kertészeti árudákat, a kertépítőket, a virágkereskedőket.

Az ágazatot érő veszteség várhatóan mintegy 174 milliárd forintot tesz ki. A dísznövényágazat legmeghatározóbb tevékenysége a termesztés, a vágottvirág-termesztők 85, az egynyári-, és balkonnövény-termesztők 80, a díszfaiskolai termesztők 50 százalék körül becsülik a bevétel-kiesésüket. Tisztelt Önkormányzatok! Kérjük, ne mondják vissza a települési virágosítással, zöldítéssel kapcsolatos megrendeléseiket!

Kérjük továbbá, hogy ne zárják be a piacaikat! A piacoknak most még nagyobb a szerepük a helyi termékértékesítésben, mint valaha. Kérjük, ne korlátozzák a dísznövények, vágott virágok, egynyári palánták, a helyi élelmiszerek forgalmazását, segítsék ezzel is a településük, térségük virágkertészeit, termelőit, élelmiszer-előállítóit! A piacok az áruházaknál is biztonságosabbak lehetnek, a szabályok betartásával.