fbpx

AZ ÚJDONSÁGOK VÁSÁRA HANNOVER – ismét rekordokkal!

Írta: Szerkesztőség - 2011 december 19.

A világ legnagyobb és legrangosabb agrárgépészeti megmérettetése köztudottan a Hannoverben kétévente megrendezett AGRITECHNIKA. A vásári tudósítások fő attrakciójának számít az újdonságok, az innováció és a trendek felsorakoztatása, amelyek végeredményét gigantikus és ünnepélyes keretek között ismertetik a hivatalos megnyitón. Sőt, a hangsúlyosságot az ez irányú külön magazinjuk is bizonyítja.

Nos, a felvezetésben jelzett innováció keretében ezúttal 320 cég újdonságából kellett kiválasztania legjobbakat a főszervező DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) vezényletével.

A 39 ezüstérmes elismerés mellett a 2 arannyal jutalmazott szellemi termék (ötlet) méltán hívta fel magára a figyelmet.

A másik aranyérmet a KRONE ULTIMA folyamatos üzemű körbálázója kapta meg, merthogy ez idáig a bálakötözés és annak a munkagépből történő kiadása szakaszos volt, így most kombinálva a fóliás csomagolással megvalósulhatott az úgymond non-stop bálázás.

Az újdonság sorozatgyártása jövőre indulhat, de csak 2013-ban tud piacra kerülni az elmés termék.

Ennek a lényege, hogy a feldolgozandó terményt továbbító rotor és a bálakamra közé beépítettek egy úgynevezett előgyújtó részegységet, amely biztosítja a folyamatosságot.

 

A cél az, hogy a szolgáltatás és az ügyfélkezelés minél magasabb szinten valósuljon meg, s közelebb kerüljön a vevői elvárásokhoz.

Ebben az évben Magyarországon a bajai központú vállalkozás nyíregyházi telephelye érte el a legmagasabb pontszámot, így ők vehették át az elismerést.

A díjátadásra idén is Hannoverben az Agritechnika 2011 kiállításon került sor, amelyet Harsányi Zsolt, az Axiál Kft. tulajdonos ügyvezetője vehetett át a szép számban megjelent magyar résztvevők gyűrűjében, napraforgó adaptert mutatta be, koncepciójuk lényegének ismertetésével.

A 2,5 milliárd dolláros háttérrel (34 cég képviseletével) rendelkező Linamar Oros divíziója, a magyar vállalkozásuk mintegy harmadát fedi le 50 millió dollárral.

Máskülönben immáron közel egy évtizede tartják fontosnak a személyes felvonulást, így a legrégebbi magyar kiállító hírében állva méltán bízhatnak jövőjük megalapozásában.

Az Optigép Kft. számos nemzetközi megmérettetés rendszeres képviselője.

Új napraforgó betakarító adapterük a hidraulikusan meghajtott talajkövető szárzúzó egységgel kiegészítve valóban egyedi konstrukció az amúgy túlkínálatinak minősíthető piacon.

A szegedi Tornado International Kft. szintén az idén debütált Niedersachsen fővárosában.

Korszerű műtrágyaszóró gépeikkel minden bizonnyal felhívják magukra a figyelmet, hiszen az új kiállítók iránt a látogatók kissé jobban érdeklődnek.

A TWT Zrt. bő másfél évtizede képviseli a különböző nemzetközi fórumokon komplett mezőgazdasági kerekek, felnik és alkatrészeik egyre szélesebb választékát.

A világ legnagyobb mezőgazdasági gépészeti kiállítása ez évben november 15. és 19. között biztosított lehetőséget Hannoverben az agrárium szereplőinek találkozására.

Ám ezt megelőzően két nap állt a szűkebb szakma, a potenciális partnerek és a sajtó rendelkezésére.

A németországi vásárközpontban két évenként találkoznak a világ vezető gépgyártói a mezőgazdaság szereplőivel – neves elméleti és kutató szakemberekkel, illetve a gyakorlati alkalmazók széles táborával.

Az idei találkozó központi kérdésköre változatlanul azon kihívás köré csoportosult, hogy miként lehet a jövőben a világ lakosságának élelmiszerrel való ellátását és a bioenergia előállítását biztosítani a növekvő igények mellett.

A főszervező Német Mezőgazdasági Szövetség (DLG) elnöke, Dr. Reinhard Grandke a nagyszabású rendezvény növekvő számú szereplői számával is igazolta, hogy a globális megoldások teszik lehetővé a jövőben a föld növekvő népességének élelmiszerrel való ellátását.

S amíg az ezredfordulótól kezdve az elemzést, a szükséglet kétszeres mennyiségét termelte az emberiségnek a mezőgazdaság, addig az igények rohamos tempóban való emelkedése kiszámítható tendenciákat jelez.

A számokkal alátámasztott előjelzések olyan rohamosan igénylik a mezőgazdasági területek mind jobban való kihasználását, hogy ehhez csak összehangolt koncepcióval lehet stratégiát alkotni.

Ez a kihívás a csúcstechnika alkalmazásának mindinkább újabb és szélesebb körben való használatát teszi szükségessé.

Az erő- és munkagépek fejlesztésében főképp az elektronika, a mérés- illetve a vezetéstechnika még precízebb megoldásai jelennek meg.

Valódi megatrend a csúcstechnikai lehetőségek kiaknázása.

A szenzorok, a GPS alkalmazása, illetve a vetőmag kijuttatás szabályozása, a trágyázás és növényvédőszer precíziós adagolása, az öntözés gazdaságos és célirányos megoldásai mind-mind a csúcstechnika része.

A termelő ezen korszerű technikák alkalmazásával a legkisebb területi különbségekre és a termőföld minőségére tud reagálni, s a növény fejlődéséhez optimális igazításokat képes végrehajtani.

Ily módon lehet az adott növényfaj és -fajta képességeit illetve a termelési potenciált legjobban kihasználni.

 

Az Agritechnika kiállítás a gépgyártók legfontosabb fóruma a mezőgazdasági gépészeti üzem új gépeinek és eszközeinek bevezetéséhez.

A gyártók innovációikat a novemberi kiállításokra időzítik, hiszen ez a jelentős világhírű szakmai találkozó lehetőség is egyben a technikák bemutatására és a nemzetközi piacokra való bevezetésre is.

A gyártók és a felhasználók így közép- és hosszú távú perspektívákhoz igazíthatják terveiket.

A fejlesztések alapjául a kihívások, a megoldásra váró globális feladatok szolgálnak.

Ezek ismeretében még intenzívebb és sokoldalúbb fejlesztési irányok és eredmények születnek.

Az információ hatalom – így a kiállítás szakmai előadásai a várható trendeket és elvárásokat is tárgyalják.

A stuttgarti Hohenheim Egyetem neves professzora, Dr. Karlheinz Köller döbbenetes adatokkal támasztotta alá a tendenciát, amely a termőtalajok rohamos csökkenéséhez vezet.

A folyamatosan zajló talaj tönkretétel – mint az erózió, a só szennyezés, a vízhiány, a környezetszennyezés és az érzékelhető klímaváltozás – égető probléma.

A megoldás a talaj- és vízvédelem kiemelt biztosításában keresendő.

Ezen cél érdekében világszerte következetes programot kell kidolgozni, az eredmények azonban csak az intelligens technikák alkalmazásával valósíthatók meg.

A legjobb eredményt az jelentheti, ha a talaj egész évben takarva van, növénnyel illetve növénymaradékkal. Vagyis kevesebb intenzív és több konzerváló munka szükséges.

 

A talajrongálás üteme világszerte rohamos tempóban zajlik.

Ma bolygónkon óránként 900 ha termőföld vész el, illetve esik ki a termelésből.

Csak Németországban például napi 120 ha felületet burkolnak le vagy építenek be.

A kutatások szerint évente 5–7 millió hektárnyi terület esik majd ki a termelésből, ha a tendencia így folytatódik.

Az egyszer már tönkretett talaj azonban nem vonható vissza a termelésbe, mert a termőréteg megújulásához 3–15 ezer évre van szükség!

Manapság küzdelmek folynak a földekért és a vizekért, s ez alól egyetlen ország sem tudja kivonni magát.

A jövő fő kérdése marad tehát az, miként lehet egyre csökkenő méretű területen mind több élelmiszert előállítani, minél kevesebb vízzel.

Fő feladat ennek érdekében a képzésekbe való invesztálás.

A mezőgazdaság és a mezőgazdasági gépipar számára az Agritechnika súlypontja immáron két évtizede az utánpótlás fejlesztése.

A fiatal farmerek napján külön a jövő szakembereire fordítanak figyelmet, a szakképzésre és a jövő mezőgazdasági szakember állományának megtartására.

Ezeket a programokat külön kampányok is támogatják, amelyekben segítenek a legnagyobb mezőgazdasági gépgyártók is.

Az új kihívások különleges érdeklődési kedvet válthatnak ki az útjukat kereső fiatal generációból, mondhatni egész Európában.

A kísérő rendezvények sorában – többek között – olyan szakmai előadásokon is részt vehettek a látogatók, mint a „Kína–Németország gépesítési konferencia”, „A jövő évi agrárpiac elemzése”, „Vetőmag kongresszus”, „Kelet- és Közép-Európa mezőgazdaságának lehetőségei”, „A jelenlegi krízis, mint esély a jövő eredményesebb gazdálkodásához”.

 

Az Agritechnika idei adatai minden idők rekordját mutatják, merthogy 2700 kiállító részvételével 48 országból érkeztek látogatók.

A nemzetközi kiállítók nagyszámú jelenlétét jelzi, hogy csaknem fele a külföldi kiállító.

A magas külföldi részvételben a DLG annak a jelét látja – nyilatkozta lapunknak a médiában jól ismert Friedrich W. Rach, az intézmény sajtófőnöke, hogy egyre inkább globalizálódik az agrárium, alkalmazkodva a jövő kihívásaihoz.

Hannoverben ezúttal a kiállítók 320 újdonsággal jelentek meg a kiállításon, ahol a széles palettából jogosan érdemelt ki a szakmai grémiumtól 2 újdonság arany, 39 pedig ezüstérmet.

A helyes irány és az új követelmények különlegesen nagy esélyt adnak a gazdálkodóknak az információs hiány pótlására úgy kül- mint belföldön.

Egyetlen, az agrártermelésben hosszútávon tervező és gondolkodó résztvevő sem engedheti meg magának, hogy lemond ezekről a kiváló információs lehetőségekről.

A kiállítás látogatóinak száma ez évben mintegy 415 ezer volt (ebből százezren külföldről érkeztek), amely az 1985-ben útjára indult rendezvény akkori 125 ezres látogatói számának lassan már a négyszerese.

 

Dr. Szalay Attila