Az ünnepi pillanatokra a gazdásztársadalomnak is szüksége van!

Borítókép

Immár ötödik alkalommal kerül kiírásra Az Év Agrárembere kitüntető díj. Idén tíz kategóriában keresik az értéket alkotó, a társadalom javát szolgáló agrárszakembereket.

Az idei megmérettetés előtt egy kis ízelítő a tavalyi hangulatból: ...olyan jelöltjeink voltak, akik már jelentős teljesítményt tudnak felmutatni, amit úgy értek el, hogy társaikat is emelték magukhoz, együtt haladtak, képesek voltak úgy építkezni, hogy adtak is, együttműködtek, közben a környezetüket is építették, segítséget tudtak nyújtani a civilek, a településüknek vagy épp a többi szakembernek. Olyan emberekről beszélünk, akik szinte a nulláról indulva ma már európai szinten tudnak termelni. Az a meggyőződésem, hogy az ember életműve önmagáért beszél, és ez az üzenet a jövő generációja számára is fontos...


Nagy István agrárminiszter

Meg kell becsülnünk a sikeres agrárszakemberek munkáját és meg is kell mutatnunk őket másoknak – mondta Nagy István agrárminiszter Az Év Agrár- embere kitüntető díj kiírását bejelentő sajtótájékoztatón, Budapesten.

A miniszter – aki a díj fővédnöke is – kiemelte: a magyar mezőgazdaság példaértékű szereplőinek bemutatása egyszerre társadalmi, kulturális és gazdasági érdek. A díj nem egy-egy cselekedetet, hanem egy egész életművet értékel.

Az elismeréssel célunk, hogy mindenki megszólítva érezze magát és mindenki közös ügynek érezze a vidék sorsának alakulását, hiszen Magyarország sikerének záloga a vidék felemelkedése, megmaradásának záloga pedig a vidék megmaradása – hangsúlyozta Nagy István.


Mátrai Zoltán ügyvezető, Agrotrend

Mátrai Zoltán c. egyetemi docens, a díj főszervezője kifejtette: a kitüntető díjjal az Agrotrend Csoport egy agrármédiakategóriát teremtett, az elismerések, a társadalom javát szolgáló gazdálkodók díjazásának kategóriáját.

Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója, a díj védnöke szerint a mezőgazdaság sikere és jövője azon is múlik, hogyan tudnak az ágazatnak olyan fiatalokat megnyerni, akik az egyre erősödő versenyben helytállnak, akik segítségével sikerül fenntartani és megőrizni a vidéki életformát.

Szükség van arra, hogy a mezőgazdaságot szerethető és büszkén vállaló, célként megtestesítő kiváló szakemberek a mindennapi érdemi munka arcai legyenek – jelentette ki Prof. Dr. Gyuricza Csaba.

Az Év Agrárembere kitüntető díjnak eddig két növényorvos (Kujániné Cser Olga 2014-ben, Zsigó György 2015-ben) és két kertészmérnök (Csikai Miklós 2016ban, Mutsy Árpád 2017-ben) győztese és sok kiváló kategóriagyőztese, jelöltje volt.

A jelölést követően egy 70 agrárszakemberből álló zsűri novemberben választja ki a kategóriadöntősöket, akikről bemutatkozó kisfilm is készül. A közönségdíjasra 2019. január 5-től 20-ig szavazhatnak az esemény facebook oldalán, a nyerteseket pedig egy nagyszabású gálaesten február 2-án tüntetik ki, ahol életműdíjakat is átadnak.

A 2014-ben alapított elismerésre bármely ágazati szereplő jelölhető november 11-ig szakmai bemutatkozás és fotó feltöltésével a www.azevagrarembere.hu oldalon.

Sándor Ildikó

Tartalom közti banner a cikk végére
no