fbpx

Lendületben a hazai agrárinnováció

Írta: Szerkesztőség - 2019 január 23.

Nagydíjasok

A termékdíjverseny nagydíjasai között, a Hazai Termékfejlesztési díj logisztikai kategóriájában egy olyan hazai innovációt ismertek el, amely komplett folyamat keretében, speciális gépek összekapcsolásával fenntartható fejlődés mellett képes csökkenteni a mezőgazdasági telepek energiafüggőségét. A Pannon Agroteh Kft. – egy 6 éve alakult, dinamikusan fejlődő, győri családi cég – rendszere mind a biogázüzem végtermékét, a szeparátumot, mind pedig a biogázüzem hulladékhőjét hasznosítja, melynek során a szeparátumot 12%-os nedvességre szárítja le, és brikettálja. Az így előállított brikett később kazánokban elégetve fűtőanyagként szolgál.

A hazai termékfejlesztés gépesítési kategóriájának különdíjasa is született idén. A McHale R6878 középrendképző (a másik két nagydíjas fotóját lásd a 148. oldalon!) munkaszélessége 6,8-7,8 méter között állítható be a traktorból vezérelt hidraulikával, s több rend összerakására vagy szőnyegrendből egy rend képzésére alkalmas, három dimenzióban mozgó, így kiváló talajkövetéssel, állítható magasságú és vezérlőpálya-szögű villákkal attól függően, milyen terményről van szó

Nemzetközi díjasok

A Hazai Termékfejlesztési díj nagydíjasa a Pannon Agroteh Kft. környezetkímélő energiatermelő-rendszere

McHale R6878 középrendképző
A hazai termékfejlesztés gépesítési kategória különdíjasa a McHale R6878 középrendképzője

Több okból is határokon átívelő innovációnak nevezhető a Nemzetközi Termékfejlesztési díj gépesítés-kategóriájában a Starcz Kft. által forgalmazott Damman trac DT2400H Highlander S4 DTPA 5030DAS önjáró permetezőgép. A fejlesztése során hangsúlyosan támaszkodtak a magyarországi tapasztalatokra és mérnöki javaslatokra. Nemcsak korszerű arculata, hanem a típus korábbi szériájánál jobb terepjáró-képessége, a több automatikus funkció és a precíziós gazdálkodás elemeit hatékonyan integráló volta emeli ki a mezőnyből. Mint megtudtuk, nagy rá az érdeklődés azokon a határmenti vidékeken is, ahol magyar gazdák bérmunkában végeznek permetezést szerb, román és horvát partnereknek, így nem csoda, hogy 2,25 m-es nyomtávolsággal, 3,75 m-es magassággal is könnyedén közlekedő (repce-, kukorica- vagy napraforgó-állományban 3,05 m nyomtávolsággal, illetve 1,9 m-es szabad hasmagassággal dolgozó) gépből az eladások is szépen alakulnak.

Szintén e kategória díjazottja a CASE IH Axial Flow 8250 kombájn forgalmazója, az Agro-Békés Kft. A CASE IH új 250-es kombájnsorozata három típussal jelent meg a piacon, s a legjelentősebb újítása az AFS Harvest Command automatikus kombájn-beállító rendszer, amely 16 szenzorból érkező információ révén több beállítási lehetőséget elvégez. Az AFS Harvest Command öt fő kombájnparamétert tud kezelni, így mindössze a cséplőhézag beállításához és a magtartályürítés elvégzéséhez elengedhetetlen a gépkezelő.

A nemzetközi termékfejlesztési nagydíjasa az AXIÁL Kft. által forgalmazott Claas Tucano 450-es kombájn

Szerkesztőség