fbpx

Cukor és baromfi: adócsökkentéssel vernék le az árakat

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 24.

Nő a fogyasztás, de csökken a termelés, ezért kezdenek elszabadulni az árak. A mezőgazdasági kormányzat abban bízik, hogy adócsökkentéssel féken tarthatja az áremelkedést.

 

baromfi

 

A madárinfluenza-járvány és kisebb részt a takarmányköltségek emelkedése jelentősen mérsékelte a baromfitermelést Oroszországban. Ugyanakkor a csirkehús és a tojás a legnépszerűbb állati eredetű élelmiszerek az oroszoknál, ezért a fogyasztás folyamatosan nő. Ez pedig egyenesen vezet a folyamatos áremelkedéshez is. A trend már ott tart, hogy az orosz kormány drasztikus tervet fontolgat a baromfihúsimport adójának csökkentéséről. Ez elsősorban a Brazíliából származó kontingenst érinti majd, miután a dél-amerikai állam a termék egyik fő beszállítója.

Oroszországban egyébként idén 364 ezer tonnányi baromfihúst lehet behozni importadómentesen. A kvótán kívül viszont már magas, 65 százalékos tarifa terheli a behozatalt – ennek mértékéről vitatkozik most a mezőgazdasági vezetés és az ágazat legnagyobb szereplői. A Reuters jelentése szerint további javaslatok irányulnak arra, hogy emelik a támogatott hitelek felső korlátját, és a belföldi baromfitermelőknek nyújtott hitelek futamidejét meghosszabbítják.

Nem ez az első ilyen intézkedés Oroszországban. Mint megírtuk, korábban az orosz kormány korlátozásokat vezetett be a gabonaexportra, hogy megpróbálja lassítani az élelmiszerár-emelkedést. A helyzet romlott a koronavírus-járvány és a csökkenő családi jövedelem miatt – áll a Poultryworld összegzésében. A napokban pedig bejelentették, hogy a cukor importadóját is eltörlik május közepe és a nyár vége között.

 

Illusztráció: Horizont Média/archív

Összeállította: Kohout Zoltán