fbpx

Madárinfluenza: a csőd talán menthető, de drámai a helyzet

Írta: Kohout Zoltán - 2021 június 04.

11 millió baromfi kiirtása után sincs megkönnyebbülés: a járvány megszakította a bejáratott ellátási láncokat, tömegesen hagyták el az ágazatot kis- és középgazdaságok.

 

Baromfitelep

 

Tízmilliós levágás

Bár jobban jártak, mint a franciák – ahol 500 madárinfluenza-kitörést regisztráltak – Lengyelországban a 326 járványgóc összességében 11 millió szárnyast kellett levágni annak érdekében, hogy megfékezzék a továbbfertőzéseket. A lengyel hatóságok szerint most vége a járványnak, de az ottani mezőgazdaság roppant súlyos árat fizet. Katarzyna Gawrońska, az Országos Baromfi- és Takarmánytermelők Kamarájának igazgatója szerint bár még pontos adatok nincsenek, feltételezhető, hogy a veszteségek több száz millió zloty (forintban tehát sokmilliárdos) nagyságrendűek.

 

Baromfitelep

 

Sosem láttak még ilyet

Nemcsak a közvetlen pénzbeni veszteségek nagyok. Az idei, soha korábban nem látott nagyságrendű madárinfluenza-járványnak hosszú távú következményei lesznek. Gawrońska szerint az egész baromfiipar jelenlegi helyzete drámai, mert az állományok tömeges felszámolása megszakította az ellátási láncok számos kapcsolatát. Aggasztó a szaporítófarmok és a keltetők működése, és félő, hogy a baromfitermelés sokáig nem lesz lehetséges – tette hozzá. Mindezt tetézi, hogy kis- és középgazdaságok, baromfitenyésztők sokasága kénytelen elhagyni a piacot. A kamara most azon van, hogy az állami támogatások bővítésével megóvja a baromfiipart a csődöktől.

 

Baromfitelep

 

Rekordon az árak

Miután a 11 millió kiirtott állat között 2 milliós a szülőállományok érintettsége, ez befolyásolja a tojás árát – jósolja Przemysław Gręźlikowski brojlerszakértő. A csibék árai is emelkednek, a brojlerek átlagos nagykereskedelmi ára rekordmagasságban van (4,30 – 4,60 zloty – azaz csaknem 400 forint) kilónként. Ez majdnem annyi, amennyi a pulykahús átlagos ára, és a piaci szereplők szerint ez legalább 20 százalékkal haladja meg az elmúlt évek átlagát.