fbpx

Mezőgazdasági pályázatok: hatékonyabbá válhat a forrásfelhasználás

Írta: - 2016 május 23.

Lindab Kft: egyszerre javíthatják pályázati esélyeiket és csökkenthetik költségeiket a komplex megoldásokat választó beruházók

Számos új pályázat kiírása várható a következő hetekben a 2016-ra mintegy 800 milliárd forintos éves fejlesztési kerettel meghirdetett Vidékfejlesztési Programban. Azonban csak azok a vállalkozások részesülhetnek a lehívható forrásokból, amelyek komplex beruházási terveket tudnak pályázataikhoz csatolni. Így például a sikeres pályázati szereplés érdekében a mezőgazdaságban tevékenykedő, csarnoképítést tervező vállalkozásoknak érdemes olyan kivitelező partnert választaniuk, amely képes már a pályázati előkészítés során az Építési Normagyűjtemény (ÉNGY) követelményeinek megfelelő teljes körű tervezéssel segíteni megbízóit. Ezzel mind a beruházási, mind a későbbi üzemeltetési költségek hatékonyabban kordában tarthatóak – hívják fel a figyelmet a Lindab Kft. szakértői.

Budapest, 2016. május 18. A Vidékfejlesztési Program teljes, 1300 milliárd forintos büdzséjéből 2016-ban több mint 800 milliárdra ír ki pályázatokat a Miniszterelnökség, várhatóan 59 felhívás keretében. Az idén tavasszal és nyáron induló kiírásokon a kisméretű terménytárolók építésére, valamint mezőgazdasági kisüzemek fejlesztésére több mint 30 milliárd, a kertészeti ágazat technológiai fejlesztésére és gépbeszerzésre több mint 75 milliárd, az állattartó telepek korszerűsítésére pedig 70 milliárd forintra pályázhatnak a gazdálkodók. A kormányzat tájékoztatása szerint az elnyert támogatásokból a mezőgazdasági vállalkozások új, tárolásra, állattartásra és egyéb célokra hasznosítható mezőgazdasági épületeket építhetnek, illetve új eszközöket is beszerezhetnek.

Ugyanakkor az indulóknak érdemes szem előtt tartani: csak akkor jelentkezhetnek eséllyel a kiírásokra, amennyiben a pályázati anyagukhoz már kész, komplett beruházási terveket tudnak csatolni. Ugyanis az építési projektek esetében a támogatási és kifizetési kérelmek benyújtása kizárólag a hatályos Építési Normagyűjtemény (ÉNGY) alkalmazásával lehetséges.  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által közzétett ÉNGY szerint a kérelmek benyújtásakor a költségtervezésnél nem elég listaárakat feltüntetni, tételes és részletes árakat kell megadni.

„Mindez jelentős többletmunkát jelent a pályázatok előkészítése során a vállalkozásoknak, ugyanakkor megéri a többletráfordítás, mert a komplett tervezés hatékonyabb forrásfelhasználást eredményez a nyerteseknél” – közölte Sulyok András, a Lindab Kft. magyarországi vezetője.

A cégvezető kifejtette: azáltal, hogy pontos árakat kell a kérelmekhez csatolni, csökken annak az esélye is, hogy a projektek tervezett költsége 20 százaléknál nagyobb mértékben meghaladja a valós kiadásoktól, ami külön szankciókat vonna maga után. Harmadrészt, a kivitelezők kiválasztása is gördülékenyebbé válik, hiszen már az induláskor látható, mely cégek képesek kellően pontos információkat nyújtani termékeikről és szolgáltatásaikról a projekttervezéshez. Mindemellett az ÉNGY a megbízható adatoknak köszönhetően támogatja a pályázati kérelmek hatékony és szakszerű értékelését, elbírálását. Mivel a kérelmek csak az ÉNGY-nek megfelelően adhatóak be, célszerű már a kivitelezőktől ennek megfelelő, részletes és tételes árajánlatot bekérniük a pályázóknak.

A mezőgazdasági épületek építése, illetve korszerűsítése esetén a pályázóknak figyelemmel kell lenniük az épület üzemeltetéséből adódó követelményekre is. Különösen igaz ez az állattartásra, ahol az épületeknek meg kell felelnie az egyes állatfajok megfelelő tartására vonatkozó előírásoknak.  Így például az uniós követelményeknek megfelelően gondoskodni kell az épület megfelelő szigeteléséről, hűtéséről, vízellátásáról és szellőztetéséről is.

„Az eredményes forrásszerzés és felhasználás érdekében a pályázóknak érdemes olyan partnert választani, amely képes már a pályázati előkészítés során teljes körű tervezéssel segíteni megbízóit, emellett technológiai oldalon is képes komplex megoldást kínálni. Ugyanis ezzel nem csak a forrásszerzési esélyek javíthatóak, de mind a beruházási, mind a későbbi üzemeltetési költségek hatékonyabban kordában tarthatóak” – tette hozzá Sulyok András.

További információ:
Sárvári Marcell
[email protected]
+36 70 933 9795
Goodwill Communications