Belendült a KWS napraforgó-nemesítése

Borítókép

A KWS napraforgó-nemesítési programja hosszú utat tett meg a 2011-es „újrakezdés” óta. A 2018. szeptember 25-i rendezvényen az elmúlt 7 év szakmai rejtelmeibe és a Kozármislenyben lévő KWS Napraforgó Nemesítő Állomás hétköznapjaiba nyerhettek betekintést a meghívott gazdálkodók.

A 2014-ben átadott kozármislenyi telephely a KWS napraforgó-nemesítési programjának központja, mely kizárólag a napraforgó-nemesítést szolgálja. Már az átadás évében bejelentették az első hibrideket, és azóta is minden évben 4-5 újat terjesztenek elő. A 2015-ben bejelentésre került hibridek közül Magyarországon a KWS NAUTILUS CLP és a KWS ACER CL 2018-ban piacra került. Mindeközben folyamatosan történik az új hibridek tesztelése, és a már meglévők tulajdonságainak további erősítése. Az elmúlt 6 évben a KWS napraforgóhibridek tesztelésére szolgáló kísérleti terület 5 országban a nulláról csaknem 40 ezer parcellára emelkedett, a tesztelt hibridek száma pedig 2017-ben már elérte a 6500-at.

Kapeller Zoltán (Kapeller Családi Gazdaság, Mezőszilas)

A KWS szakembereivel több mint 10 éve vagyunk kapcsolatban. Anno, először kukoricával kísérleteztünk, és nagyon jó eredményeket produkáltunk. Majd jött a napraforgó, idéntől az őszi búza, és jövőre az őszi káposztarepcét is kipróbálom a kínálatukból. Most már eljutottam odáig, hogy kizárólag csak KWS kukoricát és KWS napraforgót vetek.

Tavaly a KWS Szemes Kukorica Termelési Versenyén is indultam, ahol nyertem a KONFITES hibriddel, mely az aszályos időben is stabilnak mutatkozott (15,2 t/ha eredménnyel). Idén 14,5 tonnára jött ki az átlagtermés, 15-ös vízzel. A KWS hibrideket azért választom, mert stabil, megbízható, jó eredményeket érhetek el velük, a kukorica-vetőmag ára is megfelelő, és kellő odafigyeléssel nem csak jó, de rekordtermést is el lehet vele érni.

Napraforgóban 0,7 hektáron kipróbáltam az újdonságnak számító KWS ACHILLES CLP-t egy viszonylag rossz adottságú dombos területen, és 4,8 tonna lett a bevágás eredménye. Még a környékbeli gazdák is csodájára jártak. Én mindenképp beépítem vetésforgómba ezt az új KWS napraforgót.

A KWS magyarországi tenyészkertjeinek száma is folyamatosan növekszik, idén meghaladta a 20 ezret. Kísérleti hálózatuk Közép- és Kelet-Európára korlátozódik. A KWS 10 fős napraforgós csapata egész évben azon tevékenykedik, hogy minél több olyan hibridet állítson elő, melyek meghaladják a kontroll piacon lévő hibridek átlagát.

Nyerő hármas

A kemény munka lassan meghozza gyümölcsét, hiszen az első saját nemesítésű hibridjeink közül a KWS ACER CL és a KWS NAUTILUS CLP 2018-ban az EU országaiban már bekerült a köztermesztésbe – kezdte a KWS napraforgó-paletta újdonságainak bemutatását Stréb Péter, a kft. napraforgó-nemesítője. E két hibrid azonban csak a kezdet, hiszen máris itt a legújabb KWS ACHILLES CLP, mely alacsony növésű, rendkívül jó szárszilárdságú, rezisztens a Magyarországon jelen lévő összes plazmopara-rasszal szemben, és 2018-ban a KWS Magyarország Kft. saját kísérleteiben minden kontroll hibridet maga mögé utasított (4,8 t/ha Szentlőrinc, 2018.).


Stréb Péter, KWS napraforgó-nemesítő

A KWS célkitűzései továbbra is: a magas termés, hibridrezisztencia, fokozott ellenálló-képesség a szádor és a gombás fertőzések ellen, illetve a stabilitás.

Kalmár Nárcisz
Felvételeink: www.agraragazat.hu/galeriak

Tartalom közti banner a cikk végére
no