fbpx

A FAO erősít régiónkban!

Írta: Szerkesztőség - 2012 április 02.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 28. Európai Regionális Konferenciájára 2012. április 16-20. között kerül sor Bakuban, melynek házigazdája az Azerbajdzsáni Köztársaság kormánya. Az eseményen várhatóan az Európai és Közép-Ázsiai Régió 53 tagországának és az Európai Uniónak (mint tagszervezetnek) szakminiszterei és magas rangú állami tisztviselői vesznek részt.

A Regionális Konferenciára kétévente kerül sor, célja a régiót illető elsődleges fontosságú feladatok meghatározása, azok költségvetésével és végrehajtásával kapcsolatos kérdések megvitatása.

Ebben az összefüggésben a konferencia kijelöli a fő cselekvési területeket és meghatározza a rendelkezésre álló költségvetés felhasználását és az intézkedések körét.

A mezőgazdaság, az erdészet és halászat legfontosabb témáinak fórumáról van szó.

A régió tagországai között vannak, ahol az élelmezésbiztonság nem megoldott, a mezőgazdasági szektor pedig fejletlen.

Másrészt olyan jelentős élelmiszer termelési potenciállal rendelkező országokat is találunk a térségben, amelyek hatalmas export lehetőségeiknek köszönhetően növekvő szerepet kapnak az ágazatban, mint például Ukrajna, Kazahsztán vagy Oroszország.

 

Az áprilisi konferencia fő témája a mezőgazdaság és az élelmezésbiztonság helyzete világviszonylatban és a térségben, illetve a legfontosabb fejlesztési célok, amelyek az élelmezésbiztonság javítását 2050-ig érintik.

A FAO Regionális Irodája által készített előrejelzés szerint a térség mezőgazdaságában dolgozók létszáma tovább fog csökkenni, a tavalyi adatok szerinti ötven millióról 2050-re mintegy 15 millióra.

Az Európai Unió tagországaiban a termelésnövekedés tíz százalék körüli lehet, míg Közép Ázsia országaiban akár az ötvenet is elérheti.

A várható termelés-növekedés ellenére az Európai Unió felhasználói igényei miatt a térség élelmiszerimportőr marad, elsősorban a növényi olajok, olajos magvak és a cukor felhasználás miatt.

Kálmán Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzetközi Kapcsolatok Főosztályának vezetője és a Magyar Nemzeti FAO Bizottság alelnöke elmondta, hogy a konferencia előkészítéseként a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Irodája valamint Közép-Ázsiai Alregionális Irodája sikeres informális konzultációt tartott Budapesten január végén a Vidékfejlesztési Minisztériumban, több mint harminc ország magas rangú tisztviselőinek részvételével.

 

Az informális konzultáción vezér téma volt, illetve az áprilisi konferencián is napirendre kerül az európai és közép-ázsiai régió élelmezésbiztonsága, valamint a napjainkban világszerte nagy gondot jelentőélelmiszerár-ingadozás mérséklése.

A mezőgazdaságért, élelmezésügyért, erdészetért, halászatért és környezetügyért felelős szaktárca elsődleges fontosságúnak tartja, és maga is egyetért a FAO által fentiekben megfogalmazott problémák megoldásával.

A kormány programjában kiemelt helyen szerepel továbbá a vidék fenntartható fejlesztése és a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás, amely a FAO céljaival is összhangban van.

A konferencián napirendre kerülő kérdések fontossága miatt a bakui konferencián Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter személyesen kíván részt venni, és a régiós minisztertársait is a személyes részvételre biztatja.

A Magyar Kormánynak a FAO-hoz történt csatlakozása óta kiváló a szervezettel való kapcsolata.

A sikeres agrár-diplomáciai tárgyalásoknak köszönhetően ma Budapesten működik a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Hivatala és Közös Szolgáltató Központja.

Ezekben az irodákban a FAO jelenleg több mint száz felkészült magyar szakértőt foglalkoztat, és remélhetően a közeljövőben további bővülés, munkahelyteremtés várható.

Ezen kívül a FAO hivatalok budapesti jelenléte – többek között a nemzetközi konferenciák és ülések magyarországi helyszíneken történő megszervezésével – nagyban hozzájárul hazánk nemzetközi hírnevének növekedéséhez.

Mindezeken túl a Magyar Kormány által biztosított sikeres egyetemi ösztöndíjas program, a FAO rendelkezésére bocsátott fiatal magyar szakértők, valamint a magyar finanszírozású vidékfejlesztési projektek biztosítják, hogy Magyarország mezőgazdasági és élelmezési szempontból kiemelt helyen szerepel a FAO tagországai között.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) fő küldetése az élelmezésbiztonság megvalósítása.

Az élelmezésbiztonság akkor valósul meg, ha minden ember rendszeresen hozzájut a számára szükséges mennyiségű és minőségű élelemhez.

A FAO célja az élelmezés színvonalának javítása, a mezőgazdasági termelékenység növelése, a vidéki népesség életszínvonalának javítása és a világgazdaság növekedéséhez való hozzájárulás.

A FAO tevékenysége elsősorban az alábbi területeken fejti ki tevékenységét: az információhoz való hozzáférés biztosítása, a szakpolitikai tudás és tapasztalat megosztása, a nemzetek közötti azonos szintű együttműködés lehetővé tétele, valamint a tudás eljuttatása a felhasználás helyére.

A szervezetnek 191 tagországa és egy tagszervezete van – ez az Európai Unió.

A szervezet 2012. január 1-jén hivatalba lépett új főigazgatója, José Graziano da Silva, hivatalba lépésekor hangsúlyozta, hogy fő céljai az éhezés megszüntetése, a fenntartható élelmiszertermelés és fogyasztás megvalósítása, a világ élelmiszer gazdálkodásának igazságosabbá tétele, a FAO szervezeti reformjának megvalósítása lesznek.

A szervezeti reform célja a hatékonyság, átláthatóság és kiszámíthatóság javítása.

Az hatékonyabb együttműködés a Szervezet partnereivel valamint a Dél-Dél együttműködés (South-South cooperation) kiterjesztése szintén fontos törekvései közé tartoznak.

A római főigazgatóságon kívül a szervezet több mit 130 országban van jelen.

A decentralizált működést öt Regionális és 11 Alregionális Iroda koordinálja.

A szervezet Európai és Közép-Ázsiai Regionális Irodája 2007. óta Budapesten működik.

A Regionális Irodához 53 FAO tagország és az említett Európai Unió – mint tagszervezet – tartozik.

 

Dr. Szalay Attila

 

Bővebb információk:

FAO honlapja: http://www.fao.org

FAO Főigazgatója: http://www.fao.org/about/director-gen

FAO Európai és Közép-Ázsiai Irodájának honlapja: http://www.fao.org/europe

FAO tagországok a régióban: http://www.fao.org/europe/about-reu/member-countries

FAO Európai Regionális Konferencia: http://www.fao.org/europe/regional-conference

Informális Konzultáció: http://www.fao.org/europe/meetings-and-events-2012/informal-consultation

FAO Európai Mezőgazdasági Bizottság: http://www.fao.org/europe/meetings-and-events-2010/european-commission-o...