fbpx

A bíbor kukorica, avagy mit adtak nekünk az indiánok?

Írta: Szerkesztőség - 2013 február 14.

 

 

 

Bíbor kukorica és a belőle készített kék kenyér. / Lila kukoricából készített Peru gyöngye tea

Nyolc évvel ezelőtt a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumában Bódi Zoltán növénynemesítő, akkor még doktorandusz hallgató a dolgozatának téma választásán gondolkodva felismerte, hogy az élelmiszeripar igényli a különleges alapanyagokat, amelyekből egészségvédő élelmiszereket állíthat elő, ezért érdemes különleges növények termesztésébe fogni itthon is.

Öt év kitartó nemesítő munka kellett ahhoz, hogy a fajta itthon is termeszthető legyen.

A bíbor kukoricafajták az eredeti termőhelyükről elhozva az eltérő tengerszint feletti magasság, hőmérséklet és napsütéses órák száma miatt gyakran nagyon nagyra, 4 méter magasra megnőnek, de alig hoznak termést.

Amikor a sokéves nemesítői munka eredményeként itthon is termeszthetővé vált a bíbor kukorica hozzákezdhettünk az új alapanyagból történő élelmiszerfejlesztésekhez.

Megvizsgáltuk a fajta értékét adó hatóanyagokat, amelyek értékes antioxidánsok, a kukoricaszem külső részében több antocianin van, mint a fekete áfonyában, s ez nagyon értékes alapanyaggá teszi a bíbor kukoricát.

Kezdetben az élelmiszerfejlesztéshez nem volt elég alapanyagunk, mind kellett a fajta felszaporításához.

Ezért elsőként a csutkából fejlesztettünk egy teát, ami a Peru gyöngye nevet kapta.

A filteres tea az Innovatív Élelmiszeripari Klaszter (4032 Debrecen, Böszörményi út 138.) debreceni boltjában az I-boltban nagy sikernek örvend.

A kukoricaszemből készített kék színű lisztből olyan lisztkeveréket állítunk elő, amiből bárki otthon nagyon finom, kék színű kenyeret süthet a kenyérsütő gépében.

Úgy állítottuk össze a keveréket, hogy sütéskor csak vizet, élesztőt és egy kis olajat kell adni a liszthez és a gépben már el is készülhet a kenyér.

Ezt a kenyeret kóstolhatták harminc ország agrárminiszterei, amikor a meglátogatták a Debreceni Egyetemet.

A fejlesztéseket tovább folytatjuk, már készült nagyon finom kék puding és extrudált kukorica is a különleges bíbor kukoricából.