fbpx

Besenyőtelken gyakorlatban bizonyítottak a gépek

Írta: Szerkesztőség - 2013 november 14.

 

 

 

 

Legtöbbször az állattartó telepek mindennapi munkája közben, de természetesen más ágazati munkában (terménytárolás, telepi logisztikai feladatok) is találkozunk Bobcat gépekkel. A gyakorlati bemutatón a hazai forgalmazó DM-Ker Kft. képviseletében Gergely István Kelet-magyarországi területi képviselő mutatta be a gépeket.

A csúszókormányos rakodó elnevezés már egybeforr a Bobcat márkanévvel a köztudatban.

A bemutatott S530 kompakt rakodót ügyessége, praktikuma, és rendkívül kis helyigénye miatt kedvelik a kezelők.

Össztömege 3 tonna alatt van, mégis közel 1 tonnát tud akár 3 m fölé is emelni.

Vertikális emelőszerkezetének köszönhetően pedig mindezt akár közvetlen az emelendő áru mellé állva, a felborulás veszélye nélkül.

A rakodó az elmúlt évben innovációs nagydíjat nyert az Agromashexpo kiállításon, elsősorban újratervezett körpanorámás és hangszigetelt vezetőfülkéjének, tágasabb és túlnyomásos belső terének és megújult műszerfalának köszönhetően.

A rakodó hidraulika rendszere is módosult, amely még gyorsabbá és erőteljesebbé tette a rakodót.

Az átdolgozott hűtőrendszer jobb hűtési teljesítményt, elhelyezése könnyebb tisztítást eredményezett.

A Bobcat hajtásrendszer az egyetlen karbantartás-mentes láncház, ahol egy különleges „csokornyakkendő” alakú rendszer hajtja a rakodó kerekeit, szükségtelenné téve az után állítást, mivel a túlméretezett alkatrészek a motor erejének a többszörösét is képesek elviselni.

A tengelyek egy zárt rendszeren keresztül továbbítják a nyomatékot a kerekek felé, gátolva ezzel a sérüléseket, amelyek olajfolyáshoz, javításhoz vezethetnek.

A gép slaggal takarítható, a sár és a víz azonnal kifolyik belőle, a hűtést felülről szívja a gép, így a levegő is tisztább.

A Besenyőtelken bemutatott kompakt rakodón természetesen csak egy adapter (kanál) volt felszerelve, amivel látványos, már inkább ügyességi látványelemekkel gazdagított bemutatót tartott a kezelője.

A mindennapi munkákhoz azonban a megrendelő közel 100 féle adapter (hidraulikus trágyamarkoló, mélyásó, erdészeti szárzúzó, stb.) közül választhat, az elvégzendő feladatok ismeretében.

 

Bobcat TL 470 teleszkópos rakodó

Gémszerkezete van leginkább igénybe véve. A Bobcat TL 470 HF típusú gépe Magyarországon jelenleg a leggyorsabb műveletvégzésre képes teleszkópos rakodó.

Ez adódik a 130 lóerős Perkins motor teljesítményéből, illetve az ehhez optimalizált 190 l/perc hidraulika folyadékszállítási képességgel bíró axiál dugattyús szivattyúból.

A TL470 HF 7 méteres emelési magasság mellett 3,5 tonna teherbírásra képes.

Alapfelszereltségben tartalmazza a háromféle kormányzási lehetőséget, a körpanorámás vezető fülkét, a vonófejet és a hátsó elektromos kiépítést.

Ha teljesen felettünk van a szerszám, akkor sem takarja el oszlop, a vezetőfülkéből teljesen belátható.

A felszereltségek közé tartozhat még a visszafordítható ventilátorlapát, a klíma, a hidraulikus szerszámcserélő és a légfék is, amellyel akár 12 tonnát is vontathat a gép.

A TL 470 HF teljesen hidrosztatikus erőátviteli rendszerrel van ellátva.

Az irányváltás és a gémműveletek egy kézzel a joystickról vezérelhetőek, ami a kormány mellől került fel a fejlesztés során.

Természetesen ez a Bobcat is felszerelhető igény szerinti adapterekkel.

Minden Bobcat gyártmányú gépre 3 év, 4000 üzemóra gyári garancia vonatkozik felszereltségtől függetlenül.

 

 

Bobcat TL 470 teleszkópos rakodó

 

 

Mindent mértünk…

A balatonfenyvesi Agrárin Kft. képviseletében Bíró Zoltán szervizmérnök ízelítőt adott a gazdák munkáját segítő és pénztárcáját kímélő, valóban a mindennapi gyakorlatot szolgáló kínálatból.

A professzionális METOS agrometeorológiai állomások akár 20 szenzorral mérik a környezeti változókat (pl. hőmérséklet, páratartalom, levélfelületi nedvesség, csapadék, talajhőmérséklet, talajnedvesség, napsugárzás, szélsebesség és szélirány, stb.), és óránként küldenek róla adatot is..

5 napos időjárási előrejelzést valamint közel 40 növénykultúrára növényvédelmi előrejelzést is biztosítanak.

Adattovábbításukat telefonos úton végzik, automatikusan, a felhasználó pedig egyszerűen internet segítségével kérheti le az aktuális információkat.

Az AGRETO mobil mérleg a traktor hárompont függesztésére szerelhető, műtrágyaszórás, ládamérlegelés, állatmérlegelés költséghatékony megoldása 6 tonnáig, pedig saját tömege mindössze 80 kg.

Előnye, hogy akár üzemeltetés közben is leolvashatóak az adatai.

További méréstechnikai eszközöket is forgalmaz az Agrárin Kft, pl. nedvességmérőket, áthaladó mérlegeket, mérőtalpakat.

A profi költséghatékony gazdálkodás mai eszközei az automatizálás, így a sorvezető GPS-től, ISOBUS terminálon és automata permetezőszakaszoláson át az automata kormányzásig – a MÜLLER ELEKTRONIK német cég termékeinek kizárólagos képviseleteként – az Agrárin Kft. eszközei lefaragják az üzemeltetési költségeinket.

 

 

 

 

Finn gépek a hazai talajelőkészítésben is

Szabados Zoltán, a Multiva Magyarország képviselője mutatta be a környékbeli gazdálkodóknak a finn gyártmányú Multiva gépek előnyeit.

Az északi országok közkedvelt munkagépeik ma már hazánkban is ismertek tartósságukról, masszív szerkezetükről és a nehezebb körülmények között való helytállásukról.

Besenyőtelken és a környékben már tapasztalt Multiva tulajdonosok igazolhatják mindezt.

Multiva WingMaster 360 H kombinált szántóföldi nehéz kultivátor

A forgatás nélküli talaj-előkészítés alapgépével a tarlóhántástól – a szükség szerinti sekélyebb-mélyebb alapművelésen keresztül – a magágy készítésig egyetlen munkagéppel tökéletes talaj előkészítést végezzünk a vetést megelőzően.

Tehát tarlóhántásra és magágy előkészítésre alkalmas, más-más talajállapotok (pl. tömörödött, kötött talajok) mellett is biztonsággal a gruberek, azaz kombinált nehéz kultivátorok.

Mindennek a lelke a jó kés, a masszív-egyengető tárcsalapok és a robusztus tömörítőhenger.

A 3,6 m munkaszélességű bemutatott Wingmaster 360 vontatott gruber a 3 sorban elhelyezett, összesen 12 kapával, a legjobb minőségben 25 cm munkamélységben dolgozik.

Minden kapa hidraulikusan előfeszített, tehát akadályozása esetén felemelkedik.

A kapatestekre több fajta csúcs szerelhető, a maximális munkamélység elérheti a 30 cm t.

A 85 cm keretmagasságú gép nagymértékű szármaradvány esetén sem tömődik el.

A besenyőtelki napraforgó tarlón erről meg is győződtünk.

 

Multiva WingMaster 360 H kombinált szántóföldi nehéz kultivátor

 

 

Multiva Discmaster 6000 rövidtárcsa

A tarlóhántás egymenetben való lezárása volt a cél a Multiva Discmaster tárcsa kialakításánál.

A lezárás nemcsak a vízmegkötő képességet javítja, hanem csökkenti a talajtaposást, ezáltal olcsóbb és gazdaságosabb üzemelési technikát biztosít.

A rövid tárcsa kiválóan keveri be az összeaprított szármaradványokat, tiszta, egyenletes talajfelszínt hagyva maga után, mely már alkalmas a vetésre.

A robusztus alváz masszív, strapabíró eszköz hatását kelti már első ránézésre is. A 24 cm-re lévő, dupla sorban, 12 cm-re szerelt ívelt kialakítású tárcsalapok aprítanak.

Mivel az anyagvastagságot növeltek, több mint 5,5 tonna a gép, így egyedi szögbeállítása mellett súlyának is köszönhető, hogy nem pattog, nem kacsázik munka közben sem a gép, sem a traktor.

A tömörítést csipkés acél tömörítő hengerek végzik, amin sárkaparók biztosítják, hogy ne tömődjön el munka közben.

A Multiva DiscMaster talajkímélő, sekély művelésre alkalmas munkagép, amelynek munkamélysége 0-tól 20 centiméterig szabadon állítható a mélységállító klipsz segítségével.

A gépkialakítás célja a tarlóhántás egymenetes és hatékony lezárása.

A Multiva rövidtárcsák függesztett változatai elérhetőek 3, 3,5, és 4 méteres munkaszélességgel, vontatott verzióban pedig 4-5-6 méter a munkaszélesség.

 

Multiva Discmaster 6000 rövidtárcsa

 

 

A bemutatott gépek a környékbeli gazdáknál már bizonyítottak, Olvasóink pedig bővebb felvilágosítást a Ragrár 2007 Kft. és a Multiva Magyarország Kft. kollégáitól kaphatnak.