fbpx

Pontosan, nagy tempóval vetni!? Van ilyen? A válasz a Lemken Compact Solitair 9

Írta: - 2017 szeptember 30.

A Lemken inkább a talajművelőgépeiről híres, azonban Magyarországon is egyre több gazdaságban bizonyítanak a német gyártó vetőgépei. A Lemkennél ezek nem új termékek, hiszen a gyártó tavaly ünnepelte a Solitair 20 éves születésnapját. Tehát egy kiforrott, intelligens technológia van a Solitair vetőgépek mögött. Németes precizitás, ötletes megoldások jellemzik a teljes kínálatot, ami – ahogy azt már a Lemken-től megszoktuk – széles palettát ölel fel.

Több variációban 3-tól 12 méteres munkaszélességig mindenki megtalálja a magának legmegfelelőbb gépet. Akár direktvetőgépről legyen szó, vagy rövidtácsával kombinálva, vagy akár önmagában is választhatóak.

Pontosan és szépen, no meg gyorsan

De nézzük a Compact Solitair 9-et. Optimális magágykészítés és vetés egy menetben, mindezt úgy, hogy a nagy munkasebesség esetén sem megy a pontosság rovására. Ez a Compact Solitair alapelve. Ez egy pneumatikus gabonavetőgép, ami elektromos vetőtengely-meghajtással rendelkezik. 3 métertől 6 méteres munkaszélességben, mérettől függően csukható vagy fix vázas féligfüggesztett kivitelben. A vetőgép fontos eleme az elmunkáló egység, ami 465 mm átmérőjű, homorú tárcsasorból áll. E tárcsasorok mélysége központi hidraulikus mélységállítással a traktor fülkéből könnyedén beállítható. A 3500-tól 5000 literes tekintélyes központi magtartálya hosszú műszakok esetén is ritka feltöltést igényel. A tartály kialakítása kompakt, így könnyen tisztítható, leüríthető. A feltöltés big bag zsákból, vagy feltöltőcsigával is könnyedén megoldható. A Compact Solitair a HD verzió esetén a vetéssel egy menetben műtrágya kijuttatását is lehetővé teszi. Ilyenkor a magtartály megosztva szolgál a vetőmag és a műtrágya tárolására.

Nincs kompromisszum

A Solitair az aprómagvaktól kezdve a nagyobb szemű borsóig mindennel megbirkózik, mégpedig úgy, hogy a precizitásban nincs kompromisszum. Hogy miben nyilvánul ez meg? A kiadagolt mag mennyisége mindig a beállított értékek mentén kerül kijutatásra, még ha ez csak kilós mennyiség is hektáronként. 1,5 kilogrammtól 500 kilogrammig szabadon állítható a kivetett magmennyiség. Másik nagyon fontos körülmény a vetéstechnológiában az egyenletes vetési mélység. Csak abban az esetben várhatunk egyenletes növényállományt és kimagasló termést, ha a növények egységesen, egyszerre, robbanásszerűen kelnek ki. A Lemken ezt tudva olyan csoroszlya-kialakítást használ a Compact Solitair vetőgépeken, amik egyedivé teszik. A csoroszlyák egy paralelogramma felfüggesztésen keresztül csatlakoznak a vetősínhez. Így minden csoroszlya pontosan leköveti a talaj egyenetlenségeit, ezzel garantálva az egységes vetési mélységet a teljes munkaszélességben. A vetőcsoroszlyák egymáshoz képest elcsúsztatva helyezkednek el, így még nedves, sáros időben is biztosított a tökéletes öntisztuló-képesség. A csoroszlyanyomás az Optidisc rendszernek köszönhetően hidraulikusan beállítható.

Könnyű kezelhetőség

A vetőgép lelke az elektromos adagolómotor, ami a vetőtengelyt meghajtva az azon található hat darab celláskerék segítségével jutatja ki a kívánt vetőmagmennyiséget. Opcióban a vetőgép kérhető hidraulikus szakaszolással is. Ilyenkor a gépkezelő a fülkéből a monitoron keresztül kényelmesen zárhatja a rendelkezésre álló kettő vagy négy szakaszt. A vetőgép beállítása, leforgatása könnyen elsajátítható, gyors folyamat. Így a különböző kultúrák közötti átállás sem gond a gépkezelőknek. A Compact Solitair a mai igényeknek megfelelően lehet Isobus-os kivitelű, ahol a GPS által történik a szakaszolás, amiért a Headland-Command felelős, míg a Tramline-Control segít a művelő utakat elhelyezni a táblán belül.

Ha felkeltette figyelmét a Lemken Compact Solitair vetőgép, akkor kérjük, keresse kereskedőinket vagy a Lemken Hungária Kft munkatársait!

Kelet-Magyarország: Szrnka Péter +36/30-852-5787

Nyugat-Magyarország: Póczik Balázs +36/30-748-5380