A biztonságosabb szárításért!

Borítókép
A terményszárítás tűzveszélyes technológiai folyamat, de kordában tartható!

A terményszárítás a növénytermesztés befejező művelete, mely nélkül a terményeink java néhány nap alatt tönkremenne. Célja a szemesterményben zajló élettani folyamatok oly mértékű lassítása, hogy az a betakarítástól a felhasználásig jó minőségben tárolható legyen.

A terményszárítás ma egyszerre jelent technikai, technológiai és gazdaságossági kérdést. Egy szárítónak, illetve magának a szárítási folyamatnak az optimalizálása összetett feladat. A KITE Zrt. 2017 júniusától partnerhálózatában értékesíti - az RS Btvel kötött stratégiai megállapodás alapján - a szemestermény szárítók biztonságát és hatékonyságát javító innovációt, a VIDEOKONTROLL elnevezésű precíziós terményszárítási technológiát. A KITE Zrt. fontosnak tartja a precíziós gazdálkodást komplexen vizsgálni, a növénytermesztés folyamata ugyanis nem zárul le a betakarítással. Ennek a komplexitásnak elhagyhatatlan része a VIDEOKONTROLL -ra alapozott precíziós terményszárítás, mely által biztosítva van a KITE Zrt. partnerei számára a növénytermesztés teljes vertikumára a precíziós megoldás. Magyarországon jelenleg 68 üzem működik ezzel a rendszerrel.

A VIDEOKONTROLL a gravitációs rendszerű, keresztáramú aknás szárítók esetén - a tornyon lévő kilépőnyílások számától függően akár több száz mérési ponttal - nyújt megoldást a távfelügyeletre. A rendszer segítségével optimalizálható a szemestermény-szárítók működése, illetve ezen felül a szárítótüzek megelőzése is lehetővé vált. Ennek hozadéka az egészségesebb élelmiszer és takarmány, valamint az energiaköltség és környezeti terhelés csökkenése. A szárító minden egyes kilépőablakát hőmérsékletérzékelővel látjuk el, helyspecifikus hőmérsékleti információt kapunk a teljes toronyról egy hőtérkép formájában. A berendezés ezzel a terménytömegen áthaladó forró levegő hőmérsékletét méri a teljes felületen a kilépés pillanatában, ezáltal ellenőrizhetővé téve a szárítási folyamatot. A rendszer a keresztáramú szárítókba utólag is beépíthető, a szárítási folyamat minden fontos paramétere pedig egy monitoron követhető figyelemmel. Sőt, a tulajdonos akár egy mobil applikáció segítségével is figyelemmel kísérheti a modern szárítók burkolata alatt zajló folyamatokat. A modern információs technológiára épülő háttér lehetőséget kínál a szárítás folyamatában felderített eltérések műszaki korrekciójára. A korrekció eredménye jelentős megtakarításként, kézzelfogható számokban mutatkozik meg, a korábbi üzemállapottal összehasonlítva.

Előnyei:

  • Megelőzhetőek a helyi elakadásokból, túlmelegedésből, öngyulladásból keletkező tűzesetek.
  • Jól bevált az egyenetlen szárítást okozó üzemeltetési hibák észlelésére• Az elérhető legmodernebb számítástechnikai eszközök alkalmazásával az elakadt terményt rövid időn belül jelzi, jóval a tűz kialakulása előtt, így a kezelő beavatkozhat, mielőtt kár keletkezne.
  • A folyamat szoros kontrollja következtében elkerülhető a túlszárítás, ami energiamegtakarítással és a termény beltartalmi értékének javulásával jár, miközben a termény raktározhatósága is javul.
  • Az összes érzékelő által mért adat egyidejűleg figyelemmel kísérhető a monitoron

A VIDEOKONTROLL rendszer alkalmazásáról és beüzemeléséről érdeklődjön területileg illetékes precíziós gazdálkodási szaktanácsadó kollegáinknál!

Északkelet-magyarországi régió: Béres András, +36 30 967 0022
Északnyugat-magyarországi régió: Dr. Bottlik László, +36 30 515 3468

Dél-dunántúli régió: Téli Róbert, +36 30 726 3275
Közép-magyarországi régió: Györe Attila, +36 30 205 1230
Déli régió: Kis-Vén Ádám, +36 30 327 2401

Tartalom közti banner a cikk végére
no