fbpx

Készüljünk fel a klímaváltozás hatásainak kivédésére!

Írta: Csomor Zsolt - 2019 március 05.

Az új technológiák alkalmazása nem csak a mezőgazdaság hatékonyabb, eredményesebb és jövedelmezőbb működésének feltétele, de alkalmazásuk vonzóbbá teheti a fiatalok számára a mezőgazdaságot.

drón

A digitalizáció, a precíziós gazdálkodás vívmányainak megismertetése, valamint széleskörű alkalmazása teheti vonzóvá a fiatalok számára a mezőgazdaságot, mondta Farkas Sándor Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Békés Megyei Gazdakörök Szövetsége közgyűlésén.

Az elmúlt évben a hazai agrárium kibocsátása elérte a 2720 milliárd forintot: ezen belül a növénytermesztés 2,6, az állattenyésztés pedig 5,7 százalékkal múlta felül a korábbi teljesítményt. Ahhoz, hogy ezt az eredményt fokozni lehessen, az agrárium hatékonyabb termelésre legyen képes, valamint a mezőgazdaságból élők jövedelemtermelő-képessége növekedjen, fel kell készülni a klímaváltozás hatásainak kivédésére. Ehhez szükséges a digitalizáció, a robotika és a precíziós gazdálkodás vívmányainak átvétele és alkalmazása.

A miniszterhelyettes rendkívül fontosnak nevezte az öntözésfejlesztést, ahol első körben a jelenleg öntözött területeken felül további 100 ezer hektárt kellene öntözhetővé tenni. A cél érdekében 2030-ig évente 17 milliárd forint jut az öntözéshez kapcsolódó állami főművek fejlesztésére. Az adminisztratív terhek csökkentését is elengedhetetlennek nevezte Farkas Sándor. A jelenleg akár két évig is elhúzódó – mintegy 40 engedélyhez kötött – adminisztráció jelentős egyszerűsítése szükséges.