fbpx

Megállapodás a tehetséges külhoni magyar fiatalok támogatására

Írta: Szerkesztőség - 2016 február 02.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által a Magyarság Házában megrendezett „2016. A külhoni fiatal magyar vállalkozók éve” program nyitókonferenciáján megállapodást írtak alá az érintett minisztériumok és gazdasági intézmények képviselői. A megállapodás – melynek kidolgozásában a Földművelésügyi Minisztérium is részt vett – célja a külhoni magyar fiatal vállalkozók támogatása érdekében történő közös együttműködés deklarálása.

A Földművelésügyi Minisztériumot Tóth Katalin helyettes államtitkár képviselte, aki beszédében ismertette, hogy a tárca a korábbi gyakorlatának megfelelően a jövőben is nagy hangsúlyt fektet a Kárpát-medencei innovatív ötletekkel rendelkező, fiatal gazdák támogatására. Az FM több olyan fiatal gazda projektet támogatott már eddig is, melyek célja a fenntartható, versenyképes, „bottom up” (alulról felfelé építkező) fejlődés megvalósítása a térségi adottságok kihasználására támaszkodva.

Tóth Katalin az összefogás fontosságát hangsúlyozva elmondta, hogy a minisztérium fontosnak tartja azon projektek támogatását is, amelyek elindításához a gazdálkodók megfelelő tőkével nem rendelkeznek, de a helyi gazdák összefogásával értéket teremtő, jövőt építő gazdasági vállalkozások jöhetnének létre.

A helyettes államtitkár a hagyományos, kevésbé versenyképes, önellátó családi gazdálkodási forma helyett olyan fiatal, lendületes, modern vállalkozások támogatását tartja szükségszerűnek, amelyek kellően innovatívak, reflektálni tudnak az új ágazati kihívásokra (biogazdaság, kertészet, kisállattenyésztés, gyógynövénytermesztés), valamint nyitottak a tudástranszferre, a kapcsolatépítésre és a hálózatosodásra.

Ezekkel az intézkedésekkel a fiatalok magyarságtudatának megőrzéséhez, szülőföldjükön való boldogulásokhoz, elvándorlásuk tompításához járulhatunk hozzá – zárta szavait Tóth Katalin.

(Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája)