fbpx

Acélváz szerkezetes építési mód előnyei

Írta: Szerkesztőség - 2010 december 29.

A fejlődő magyarországi vállalkozásoknál fokozott igény jelentkezik a nagy, egybefüggő, akadálymentes, lefedett terek iránt. Szükség van a termény- és géptárolókra, raktár- és üzemcsarnokokra, állattartó épületekre, kereskedelmi üzletekre, műhelyekre (akár irodaépületekkel kombináltan), többfunkciós épületekre, hűtőházakra.

 

 

A felmerülő igény:

  1. minél nagyobb tér, mozgást akadályozó belső oszlopok nélküli hőszigetelt vagy hőszigeteletlen épületek
  2. rövid kivitelezési idő
  3. mobilitás
  4. későbbi bővíthetőség
  5. minimális anyagigény
  6. egyszerű kivitelezhetőség
  7. kedvező ár
  8. alkalmazott anyagok korszerűsége

 

Az Európára (ahol ez a kivitelezési mód kikristályosodott) tekintő Magyarországon egyre többen jönnek rá, hogy ezeket az igényeket legkönnyebben acélszerkezetű csarnokokkal lehet kielégíteni. Belső oszlopok nélküli tér: Elérhető a vázszerkezet alapelemeivel, melyek egyedileg tervezve, műhelyben előregyártva készülnek.

 

Főtartók

 

Oszlopokból és ezekre támaszkodó gerendákból állnak. A főtartók oszlopai közötti alátámasztás nélküli távolságot fesztávolságnak nevezzük. Ez többnyire 9-60 m, de lehet akár nagyobb is. A főtartók anyagukat tekintve készülhetnek tömör „I” és „H” szelvényű acélokból vagy zártszelvényekből.

Ahol a tető alatti tér zavartalan kihasználására is szükség van, ott a főtartók tömör szelvényekkel készülnek, de olyan esetek is előfordulnak, ahol vízszintes belső álmennyezetre van szükség, ezeknél az eseteknél a zártszelvényekből készített vonórudas, rácsos tartók kedvezőbbek.

 

Szelemenek és burkolattartók

 

Az egymástól egységnyi (3-5-6-10 m) távolságra felállított főtartók összekötésére, a tető és oldalfali burkoló anyagok megtartására szolgálnak. Anyaguk többnyire „C”, „U” és „Z” szelvényű horganyzott idomacélok.

 

Szélrácsok, oldalfali merevítők

 

Zártszelvényekből, gömbacélokból készülnek és az acélváz szerkezet merevítését szolgálják. Az acélváz szerkezet felületvédelmét tekintve, készülhet a költségesebb horgonyzással vagy a kedvezőbb árú alap- és fedőmázolásokkal. Ahol a váz az időjárás viszontagságainak nincs kitéve, ára miatt inkább a festett változatot ajánlott választani.

 

 

A nagy fesztávolságú főtartó keretek egymástól viszonylag távol felállítva, nagy, közbenső oszlopok nélküli belső teret képesek alkotni. Az oszlopok alatt pontalapokat elegendő készíteni, ezek vasbeton talpgerendával vannak összefogva és a talpgerendák közé vasbeton aljzat készül. Igénytől függően, ez az aljzat készülhet a végleges használatot elviselő cementsimítással vagy felületerősítővel ellátott acélhaj betonos ipari padlóburkolattal. Az ipari padlóburkolat lehet még igényesebb műgyanta burkolat is.

 

Hőszigeteletlen vagy hőszigetelt épületek fedéséhez, illetve burkolásához használt anyagok

 

Ahol az épület iránt hőszigetelő igény nem merül fel, ott a vázszerkezet lefedhető, burkolható alumínium trapézlemezzel, horganyzott trapézlemezzel, horganyzott festett több réteg-bevonatos trapéz-, illetve cserepes lemezzel, vagy esetleg korcolt síklemezzel. A fent felsorolt burkolatok közül a trapézlemezek rendkívüli előnye a könnyűség, a hosszú élettartam, és az alkalmazható nagy alátámasztási távolság.

A lemezek egyedi méretre szabottan kerülnek a kivitelezés helyszínére, hosszuk többnyire a gerinctől a csatornáig toldás nélkül megoldható/13m- lemez hosszig/. Ezekhez a lemezekhez, műanyag áttetsző anyagú trapézlemezek is készülnek, mellyel egyszerűen megoldhatók a belső terek megfelelő mértékű bevilágítása akár tetőn, akár oldalfalon keresztül.

Ahol az épületek hőszigetelése igényként felmerül, ott is alkalmazhatók a hőszigeteletlen épületeknél felsorolt anyagok, de mintegy szendvicsszerkezetként, ahol az alkalmazott burkolóanyagok között párazáró és hőszigetelő rétegeket kell beépíteni. Hőszigetelt épületeknél a korszerűséget és árat tekintve legkedvezőbb a hőszigetelő panelek alkalmazása tetőn és oldalfalon egyaránt.

Fajlagosan, időben és árban kedvezőbb a hőszigetelő falpanelek alkalmazása. Ezek mikrobordázott horganyzott, több réteg-bevonatos acéllemezek közti poliuretánhab, purhab vagy kőzetgyapot rétegrenddel készülnek. A gyártók a panelokat is a megrendeléskor megadott pontos méretre szabva készítik el.

Ezeknek a burkolóanyagoknak a rögzítése, horganyzott acélcsavarokkal, helyszíni szereléssel történik. A hőszigetelő falpanelek alkalmazása esetén a panel szélességi méretéhez választott modul mérettel készített, különböző anyagú nyílászárók viszonylag egyszerűen beépíthetők.

 

Rövid kivitelezési idő

 

Az alapozást és a fajlagosan kis mennyiségű kőműves munkát kivéve, az acélváz szerkezetes építési mód előregyártáson alapuló szerelő – összecsavarozó jellegű tevékenység. Így viszonylag kicsi a helyszíni munka és idő igény. A helyszíni kivitelezés ideje nagymértékben lerövidül.

 

Mobilitás, későbbi bővíthetőség

 

Az acélváz szerkezet elemei gyártócsarnokokban előregyártva készülnek és a helyszínen kerülnek összeszerelésre, felállításra. Az elemek összefogása nagyszilárdságú horganyzott acélcsavarokkal történik. Ez a fajta építési mód lehetővé teszi, hogy az épület méreteit a későbbiek folyamán kisebbre vagy nagyobbra lehessen venni, vagy akár az épületet más helyre lehessen áttelepíteni.

Minimális anyagigény, egyszerű kivitelezhetőség

 

A statikai számítással meghatározott acélszerkezeti méretek minimális anyagfelhasználást tesznek lehetővé. Az alkalmazott burkolóanyagok súlya is rendkívül csekély és ebből adódóan, az alépítményekre is viszonylag kis terhek jutnak. A szerkezeti és burkolóelemek összeszerelése és felrakása rendkívül egyszerűen és rövid idő alatt megoldható.

 

Testreszabottság

 

A fenti módon létrehozott nagy belső térben, szerelt jellegű válaszfalakkal, tartószerkezeti kötöttségek nélkül, könnyen kialakíthatók a kisebb téregységek. A később jelentkező új igényeknek megfelelően, a helyiségek átalakítása viszonylag kis ráfordítással megoldható.

Az alkalmazott anyagok az újkori fejlesztések eredményei, mind a munkafolyamataiban, mind az időtállóságban és árban, összeredményt tekintve, rendkívül kedvezőek. Amennyiben a jövendő Építtetői e mellett az építési mód mellett döntenek, és pályázat segítségével kívánnak ehhez pénzt nyerni, nem árt ha tudják, hogy a pályázatokat csak érvényes építési engedéllyel fogadják be.

A jelenleg fennálló rendelkezések miatt, az építési engedélyeztetési eljárás tervkészítéssel együtt többnyire minimum 2 hónapot vesz igénybe. Ezért érdemes a terveztetést mielőbb megkezdeni.