fbpx

VM: az erdőgazdálkodás teljesíti az uniós természetvédelmi elvárásokat

Írta: - 2013 december 03.

Lezárta az Európai Bizottság a Sajóládi, a Girincsi Nagy-erdő és a Csaholc Garbolci Natura 2000 erdők ügyében indított kötelezettségszegési eljárásokat.

A magyar erdőgazdálkodás maradéktalanul teljesíti az uniós természetvédelmi elvárásokat – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium hétfőn az MTI-vel.

A Vidékfejlesztési Minisztérium intézkedéseinek köszönhetően lezárultak azok a kötelezettségszegési eljárások, amiket még 2008 és 2010 között indított Magyarország ellen az Európai Bizottság a Natura 2000 erdőkben történt, jellemzően illegális fakitermelések miatt.

 

 

VM: az erdőgazdálkodás teljesíti az uniós természetvédelmi elvárásokat

 

A közlemény szerint a Bizottság elsősorban azt kifogásolta, hogy a magyar hatósági felügyeleti rendszer nem ad megfelelő védelmet a közösségi jelentőségű erdei élőhelyeknek.

A tárca hangsúlyozza, hogy első lépésként az erdészeti hatóságok egy rendkívül szigorú Natura 2000 hatásvizsgálati rendszert vezettek be, amelyet az Európai Bizottság is elfogadott és eredményesnek ítélt.

A Vidékfejlesztési Minisztérium ezután a hatásvizsgálatokból fakadó korlátozások ellentételezésére 2012-ben a vidékfejlesztési forrásokból elindította a Natura 2000 erdő kompenzációs támogatást, amely az egyik legsikeresebb erdészeti vidékfejlesztési intézkedés lett.

A minisztérium és az erdőgazdálkodók együttműködése azzal vált teljessé, hogy az uniós elvárások teljesülését megfelelő EU-s források hozzárendelésével biztosították – áll a közleményben.

 

MTI 2013. december 2.