fbpx

Búza: találtak egy gént a Septoria ellen

Írta: Kohout Zoltán - 2021 január 30.

Miután egyre szűkül a hatóanyagok terepe, és a Septoria a harmadik legveszélyesebb növényi kártevő a búzában, ezért nő a nemesítés szerepe. Európai kutatók nagy gyakorlati értékű gén felfedezésével teszik ellenállóbbá a növényt.

 

septoria

 

Szerek mellett nemesítés

A nemesítés egyre fontosabb eszközzé válik a kártevők és betegségek elleni küzdelemben, mivel a növényvédő szerek mind szigorúbb szabályozás alá esnek. Egy nemzetközi kutatócsoport jelentős előrelépést tett a búzatermesztés terén, egy rezisztencia-gén (Stb16q) leírásával, és a búzába történő beépítésével. A kutatók azt találták, hogy a gén bevezetése révén a növény ellenállóvá válik a levélfoltosságokkal szemben – adta hírül a Future Farming. A Wageningeni Egyetem és Kutatóintézet szakemberei egy a Septoria ellenállóvá tévő rezisztenciagént már 2011-ben azonosítottak, de az csak korlátozott számú Zomoseptoria tritici, a levélfoltosságot okozó gomba izolátuma ellen nyújtott védelmet. Az Stb16q sokkal szélesebb ellenállást kínál a Septoriával szemben. Igen nagy gyakorlati értéke abban áll, hogy a gént nemesítéssel könnyű beépíteni a kereskedelmi búzafajtákba. Így a gazdák kevesebb termésveszteséget szenvednek el, és kevesebb növényvédő szerre lesz szükségük.

 

septoria

Fotó: cropprotectionnetwork.org/C. Grau.

 

A termés felét is elviheti

A Septoria a világon a harmadik legfontosabb búzabetegség, a rozsda és a fuzárium után. Becslések szerint világszerte 1 milliárd eurót költenek a gomba elleni védekezésre, de így is például az európai búzatermés 5-10 százalékát elviszi a fertőzés. Korai és erős fertőzés esetén asszimilációs zavarok lépnek föl, levélszáradás, ezerszemtömeg-csökkenés léphet fel, és akár a termés 30-50 százalékát is elviheti.