fbpx

A Carraro ültetvénytraktor bizonyult a legjobb választásnak

Írta: Csomor Zsolt - 2021 április 17.

A Gál Tibor Pincészet tulajdonosa, ifj. Gál Tibor számára eszközbeszerzéskor kiemelt jelentőségű, hogy a megvásárolt gép hosszú távon is megbízhatóan szolgálja a gazdaságot, így esett a választása a Carraro Agricube ültetvénytraktorra.

 

Meggyőző karakterű ültetvénytraktor

Röviden bemutatná pincészetét?

– Eger környékén gazdálkodunk, birtokméretünk több mint 60 hektár, amiből jelenleg 30 hektár termő, és ez már mind saját telepítésű. Évente mintegy 180 ezer palack prémium bort állítunk elő, kizárólag saját alapanyagból, amit nagyjából egyenlő arányban értékesítünk külföldre, belföldre, valamint helyben. A vendégeinket Eger belvárosában, téglaboltíves pincénkben fogadjuk, a borászat pedig innen egy kilométerre található.

 

carraro agricube ültetvénytraktor
Sok traktort megnéztünk, végül a 105 lóerős Carraro ültetvénytraktor tűnt legmeggyőzőbbnek

 

Nemrég ruháztak be egy ültetvényes traktorra. Mi alapján döntöttek a Carraro mellett?

– Sok kereskedőt kerestünk meg, sok árajánlatot kértünk, és sok traktort néztünk meg, de az a felszereltség, garancia és biztonság, amit a Navik Alfa Kft. mezőgazdasági üzletága, a Meződepo nyújtott, a versenytársaihoz képest sokkal meggyőzőbbnek bizonyult számunkra. Viszonylag keskeny, 240 cm-es sorokban dolgozunk, ezért könnyen mozgó, fürge traktorban gondolkodtunk, amelyik bírja a meredek lejtőket, köves és agyagos talajokat. Azért is választottuk a 105 lóerős kivitelt, mert úgy gondoltuk, hogy az egri termőterületre az a leginkább alkalmas.

A Carraro alapfelszereltsége rendkívül magasnak mondható: közel 100 l/perc olajszállítású hidraulika-rendszer, hátulra kivezetett három hidraulikacsatlakozó, komfortos ülés, állítható kezelőszervek, és még sokáig sorolhatnánk. Ehhez választottuk még a szénszűrős kabinszűrőt, légrugós ülést és a hátsó háromponton található gyorscsatlakozós függesztőkarokat. Ezenkívül szélesebb gumizással és enyhén emelt hasmagassággal rendeltük az ültetvénytraktort, ami itt, Eger környékén elengedhetetlen. A traktor paramétereiről és erősségeiről Gergely Ármint, a Navik Alfa Kft. képviselőjét is megkérdeztük.

 

Mit érdemes tudni az Agricube motorjáról?

– A gyártó négyhengeres, 3 400 cm3-es Common Rail dízelmotorral kínálja az ültetvénytraktort. A motor maximális fordulatszáma 2 300 1/min, erőátvitelének köszönhetően a csúcsnyomatékot minden fordulatszám-tartományban képes leadni. Így a traktorral nem szükséges magas fordulatszámon dolgozni ahhoz, hogy nagy vonóerőt biztosítson.

A Carraro saját tervezésű és gyártású váltójában 24 előre és 24 hátra fokozat található. Széles spektrumban választhatjuk ki, hogy milyen fokozatban, munkasebességgel és fordulatszámon kívánunk dolgozni. Ezek az ültetvénytraktorok akár elektrohidraulikus váltóval is választhatók.

 

A Carraro Agricube hidraulika-rendszere hegyvidéken is megállja a helyét?

– A traktorban két különálló olajszivattyú dolgozik, az olajhűtővel is ellátott hidraulika-rendszer percenként 96 liter olaj szállítására képes. A három kettős működésű kihelyezett hidraulikakör közül egy folyamatos és szabályozható olajáramra képes.

 

Kényelmes munkavégzés egész napon át

Mit nyújt az Agricube fülkéje?

– A Carraro ültetvénytraktor fűtött, borulás és leeső tárgy elleni védelemmel ellátott kabinja még a legszűkebb sorok művelésekor is ideális. A fülke 360 fokos kilátást biztosít a munkaterületre. A fülkébe ülve azonnal feltűnik, hogy a kezelőszervek nagyon kézre állnak.

 

Agricube fülke

 

Mennyire nevezhető alacsony fenntartási költségű gépnek a Carraro ültetvénytraktora?

– Kategóriájában az Agricube az olcsón fenntartható traktorok közé tartozik az alkatrész- és szervizköltség, illetve a szervizintervallum tekintetében is. A napi karbantartást tekintve a légszűrők, kabinszűrők, szintjelzők jól hozzáférhető helyen találhatók. A gyári alkatrészeket a Navik Alfa Kft. mint kizárólagos hazai képviselő biztosítja.