Cél- és okszerű utánpótlás repcében YaraVita lombtrágyákkal

Gyakran kapunk kérdéseket a lombtrágyázással kapcsolatban, annak jelentőségéről, de legfőképpen a megtérüléséről. A megnövekedett terméselvárások, a környezeti tényezők okozta stresszhatások, a tápelemek talajból történő gátolt felvehetősége csak néhány indok, amiért célszerű kiemelten foglalkozni a lombon keresztül történő tápelempótlással.

A sikeresen áttelelt repcék esetében a tavaszi indításnak kiemelt fontossága van. Az első teendő a fejtrágyázás, mellyel a nagy mennyiségű nitrogén mellett ként is juttatunk ki a növények számára. A YaraBela Sulfan a repce által igényelt 4:1 arányban tartalmaz nitrogént és ként. Használatának további előnye még, hogy a nitrogént nitrát- és ammóniumformában is tartalmazza, így a rövid és hosszú távú nitrogénfelvétel is biztosított.

Az első növényvédőszeres kezeléssel érdemes az egyéb tápelemek pótlására is törekedni. Ebben az időszakban a bórnak, mangánnak és molibdénnek van a legnagyobb jelentősége. A bór szerepe sokrétű, a repce a fejlődése során végig érzékenyen reagál a hiányára. A mangán a szénhidrát anyagcsere-folyamataiban játszik fontos szerepet, a megfelelő nitrogénhasznosuláshoz pedig elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű molibdén.

1. ábra. A YaraVita technológia eredményessége repcében (Sopronhorpács, 2017-2018)

A YaraVita Brassitrel Pro a repce fejlődésében fontos szerepet játszó tápelemeket tartalmazza, hektáronként 3-4 liter dózisban a korai fejlődési szakaszban kijuttatva több hetes hatástartammal biztosítja a megfelelő ellátottságot. Hatékonyságát kísérleteinkben is folyamatosan vizsgáljuk: a 2017/18-as szezonban az egyszeri tavaszi Brassitrel-es kezeléssel közel fél tonnás terméstöbbletet értünk el (1. ábra).

Új formában, de nagyon hasonló összetételben érhető el új készítményünk, a YaraVita Brassitrel DF, mely kén kiegészítéssel, szilárd formában, ún. DF (Dry Flowable) formulációban kapható. Az új formuláció hosszabb eltarthatóságot, könnyebb kezelhetőséget és göngyölegkezelést biztosít. Dózisa tavaszi kijuttatás esetén 3-4 kg/ha.

A repce bórigénye a virágzás előtti időszakban kifejezetten magas. A bór a sejtosztódási és megtermékenyülési folyamatokban nélkülözhetetlen szereppel bír. A virágzás előtt kijuttatott YaraVita Bortrac eta nolamin formában biztosít megfelelő ellátottságot.

Az elmúlt szezon tapasztalatai alapján külön ki kell emelni a molibdén jelentőségét. A molibdén a talajban igen kis mennyiségben fordul elő, hiányának előrejelzését nehezíti, hogy még a bővített talajvizsgálati eredmények sem tartalmazzák, a növényben pedig a nehezen mozgó tápelemek csoportjába tartozik. A YaraVita Brassitrel alkalmazásával biztosíthatjuk a megfelelő molibdénellátottságot, ahol azonban különösen nagy igény lép fel, ott a YaraVita Molytrac 250 készítményünk jelenthet megoldást, 0,2-0,25 l/ha dózisban.

A virágzást követően ismét felértékelődik a kén szerepe, amely elem a megfelelő olajtartalom elérésében, valamint annak minőségében is meghatározó. A YaraVita Thiotrac 300 igen magas kéntartalommal (750 g/l SO3) rendelkező lombtrágya, hektáronként 4-5 literes dózisban alkalmazzuk.

A YaraVita lombtrágyák a növényvédelmi munkálatokkal egymenetben nagy biztonsággal kijuttathatóak. A TankmixIT adatbázis segít a megfelelő kombináció kiválasztásában, és a keverhetőség el lenőrzéséhez pár kattintás után megfelelő információt szolgál.

1. táblázat. A Brassitrel Pro és a Brassitrel DF összetétele

A lombtrágyázás jelentősége már nem kérdés, de nagyon sok múlik a megelőző jellegű alkalmazáson, valamint a megfelelő termék kiválasztásán. Felhasználás előtt érdemes számolni: a magasabb hatóanyag-tartalom nem biztos, hogy magasabb hektárköltséget is jelent.

Makra Máté

Yara-szaktanácsadó

+36-30/785-6549

Tartalom közti banner a cikk végére
no