fbpx

A közös együttműködés célja: egy modern állatgenetikai laboratórium

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 július 23.

Kimagasló szakmai jelentőségű stratégiai megállapodást kötött július elején a MÁSZ a Kaposvári Egyetem és a NÉBIH. Az együttműködés célja egy olyan genomvizsgálatra alkalmas állatgenetikai laboratórium létrehozása, amely a legmodernebb módszerek alkalmazásával hatékonyan tudja segíteni a magyar állattenyésztőket.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ) a hazai tenyésztőszervezeteket tömörítő ernyőszervezetként a tenyésztői oldalt, a Kaposvári Egyetem az állattenyésztési tudományokban meghatározó hazai agrár felsőoktatási intézményként az oktatási és kutatási területet, a NÉBIH pedig az állattenyésztési szakigazgatás hatósági oldalát képviseli az együttműködésben.

 

 

Hatékony segítség a magyar állattenyésztésben

A magyar állattenyésztésnek komoly hagyománya és felhalmozott tudása van, ami a legkorszerűbb technológiák és módszerek révén nemcsak az élelmiszer önellátásunkat tudja biztosítani, de jelentős tenyészállat és állati termék exportot is lehetővé tesz.

A genomvizsgálatokon alapuló szelekció az állattenyésztés és állatitermék-előállítás legmodernebb és leghatékonyabb módszere, amelyet a tenyésztésben élenjáró országokban ma már rutinszerűen alkalmaznak egyre több fajnál. A tenyésztésben végbemenő koncentráció következtében egyre kevesebb tenyésztőszervezet és -vállalat képes a legmodernebb módszereket alkalmazva versenyben maradni. A genomika alkalmazását és széleskörű elterjedését hazánkban eddig a műszaki háttér (labor és informatika), továbbá az eredmények kiértékelésére képes szakemberek (bioinformatikusok) hiánya gátolta. A július elején aláírt stratégiai együttműködési megállapodással a résztvevők ezen a helyzeten kívánnak változtatni. A cél egy modern, 21. századi állatgenetikai labor létrehozása Kaposváron, amely a legújabb genomvizsgálati módszerek alkalmazásával új távlatot nyit a magyar állattenyésztés fejlődése előtt.

Az intézmény felállítása érdekében a három szervezet első lépésként külső források felkutatásán – egyebek mellett fejlesztési, oktatási, kutatási pályázatokon való közös részvétel lehetőségén – dolgozik.

Forrás/fotó: MÁSZ