fbpx

Cimbria Sea CHROMEX: az osztályozás csúcsa!

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 október 04.

A Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. vetőmagrészlege az utóbbi években többlépcsős fejlesztéseket hajtott végre, melyek legnagyobb részét a vetőmagszegmensben ismert és elterjed Cimbria gépek beszerzése jelentette. A beruházásról Szarka Lajossal, a vetőmagüzemi divízió igazgatójával beszélgettünk.

Bemutatná a cég tevékenységi körét?

– A Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. területe a Tiszántúl nagykunsági részén, Jász-Nagykun-Szolnok megye középső területén található. Társaságunk földterületei 8 község határában helyezkednek el, mintegy 3.900 hektáron. A Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. fő tevékenységi köre a növénytermesztés, a vetőmag-feldolgozás, a mezőgazdasági gépi szolgáltatás, az állattenyésztés, valamint kiemelendő a lovászat és a vadászat is. Társaságunk kialakult partnerkörrel rendelkezik. Cégünk folyamatosan fejlődik; 2012-re fejeződtek be a szenttamási vetőmagüzem fejlesztési munkálatai, melyek keretében tovább bővült a feldolgozó gépsor, valamint egy új, korszerű fosztósor is beépítésre került.

Mikor és hogyan kerültek szakmai kapcsolatba a CHH Műszaki KFT-vel?

– 1986-ban indult a szakmai kapcsolat, mely a régi feldolgozótorony korszerűsítésével kezdődött, amikor is vásároltunk 2 darab Delta síkrostás tisztítót, egy előtisztítót, valamint 3 Cimbria morzsológépet. Gyakorlatilag ettől kezdve bármilyen beruházást hajtottunk végre, mindig Cimbria gépeket vásároltunk, mivel ezek hosszú távon stabil, azonos minőséget produkáló, műszakilag megbízható berendezések. A Cimbria is folyamatosan fejlődött, és egyre korszerűbb gépeket fejlesztett ki. Az optikai osztályozó gépek több éve megjelentek a cég kínálatában.

A TM Zrt.-nél tavaly került sor egy Cimbria Sea CHROMEX elektronikus színosztályozó beépítésére.

 

 

Miért ezt a gépet vették meg? Milyen tapasztalatokat szereztek az üzemeltetés során?

– 2012-ben, az akkori igényeknek megfelelően vásároltunk egy konkurens márkájú színosztályozót, de azt kizárólag csak kukorica vizsgálatához és osztályozásához lehetett használni. Az évek folyamán azonban kiderült, hogy napraforgó, repce és egyéb vetőmag előállítására, csomagolására és szétválasztására is lenne igény. Ezeknek a tevékenységeknek az ellátásához már szükség volt egy jóval korszerűbb gépre. Ekkor jött a Sea CHROMEX beszerzésének az ötlete. Több olyan céggel dolgozunk együtt, ahol ezt a fajta gépet használják, és mindegyikük kedvezően nyilatkozott róla. A vetőmagszakma egy igen szűk kör, a szakemberek ismerik egymást, tudjuk, ki milyen berendezéseket üzemeltet. A Cimbria Sea CHROMEX elektronikus osztályozó a legmodernebb technikai megoldásokat alkalmazza, mégis felhasználóbarát; az osztályozás csúcsa! Már egy év használat után elmondhatom, hogy minden téren bevált. Szenzációsan sokoldalú!

Ha jól tudjuk, folyamatban van egy idei Cimbria-beruházás is. Mi ez, pontosan?

– Igen, így van, már a megrendelés, illetve az ezzel kapcsolatos teendők folyamata zajlik. A színválogató beépítésével menet közben a technológiai folyamat átalakítására lett szükség. Így ennek a beruházásnak köszönhetően a Sea CHROMEX gép után gyakorlatilag majd a feldolgozósorunkat ketté tudjuk úgy választani, hogy az osztályozórésze szétválogatja az anyagot, azt le tudjuk big-bag zsákba szedni, és a csomagolórésszel egy másik anyagot tudunk csomagolni, csávázni. Ennek a folyamatnak abban van a jelentősége, hogy míg a vetőmag-alapanyag minőségi paraméterei el nem válnak, és meg nem tudjuk, hogy gyakorlatilag alkalmas-e vetőmagnak, addig sokszor – főleg napraforgónál – kétlépcsős feldolgozásra van szükség.

Mi a véleménye a CHH Műszaki KFT-ről?

– A legfontosabb számunkra Horváth Zoltán személye, aki a kezdetektől fogva a nevét és szaktudását adja. A vetőmagszakmában az egyik legfontosabb az állandóság, és ezt látjuk a CHH-nál is. Hiszen állandó a szakembergárda, így a tervezőket és a kivitelezést irányítókat is beleértve egy megszokott, ismert, nagy tudású csapat áll a vezető mögött. Számunkra ez nagyon fontos! Ez a cég nagy erénye!