fbpx

Csak lassan törleszt az ég

Írta: Kohout Zoltán - 2020 május 29.

Aszály: azért nagy levegőt még nem vehetünk…

Az elmúlt napok záporaiból, zivataraiból mindenhova jutott az országban, de nagyon nagy mennyiségi különbségekkel. Vagyis nem mindenütt segített a tavaszi aszály enyhülésében. A középső országrészben, a Duna vonalától keletre és nyugatra eső széles sávban esett a legkevesebb: 1-7 mm, míg nyugatabbra-keletebbre 10-20 mm közötti csapadékösszegek a jellemzőek, sőt, itt-ott még ennél is több is esett. Az áztató esők révén a talajok a legtöbb helyen átnedvesedtek, és a felső 20 ventis réteg nedvességtartalma sokat javult. Igaz, a főváros térségében és foltszerűen az Alföldön is még mindig a kritikus 40% alatti – adja hírül az OMSZ agromet-elemzése. A javulás kiterjed a felső fél méteres rétegre, de itt a középső országrészben továbbra is nagy területen kritikusan száraz, vagyis a növények számára hasznosítható víztartalom kevesebb, mint 40%-át tartalmazza a talaj, a mélyebb rétegekben pedig még mindig tart a nedvességvesztés.

A folytatás sem rossz: vasárnap északkelet felől éri el hazánkat egy csapadékzóna, melyből sokfelé eshet egyelőre bizonytalan mennyiségű eső, zápor. Összességében a jelenlegi számítások szerint a következő egy hétben az ország nagy részén 5-10 mm közötti csapadékmennyiség valószínű.

És ha még nem volna elég az aszályból meg a rovarkártételből, akkor itt az átlagosnál hidegebb május. Míg a görgetett hőösszeg a meleg április miatt az optimális fölött alakult, májusban ez a többlet elfogyott. Így például a kukorica számára kifejezetten rosszul indult a vegetációs időszak. Ráadásul a közeljövőben sem lesz melegebb: marad a változékony, de hűvös idő. A hajnali minimumok 10 fok körül vagy kevéssel alatta, a maximumok 20 fok körül alakulnak.