fbpx

Kukorica gyomirtás változó gyomviszonyok mellett

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 március 08.

Hatékony megoldások Corteva készítményekkel

 

Kukorica

 

A Hatodik Országos Szántóföldi Gyomfelvételezés előzetes adatai alapján a gyomnövények borítása országos szinten némileg csökkent, néhány gyomfaj azonban továbbra is meghatározó jelentőségű (Dr. Novák R. és mtsai). Kukoricában a legnagyobb gondot okozó parlagfű, kakaslábfű, fehér libatop, valamint a különböző muhar-fajok borítási értékei továbbra is magasak. Folytatódott a selyemmályva (Abutilon theophrasti), pokolvar libatop (Chenopodium hybridum), az árvakelésű napraforgó és a fenyércirok (Sorghum halepense) felszaporodása.

A kukorica rendkívül érzékeny a korai gyomosodásra, kezdeti gyomelnyomó képessége gyenge. Három leveles korától kezdődik virágkezdeményeinek differenciálódása, 6-8-leveles korig kialakul a szemsorok végleges száma és eldől a növény magassága, azaz a zöldtömeg nagysága. Az ebben az időszakban a növényt érő külső negatív hatások (stressz), pl a gyomnövények által okozott tápanyag- és vízhiány, terméscsökkentő tényezőként hatnak, gátolják a növény genetikai potenciáljának kifejeződését.

A gyomnövények elleni küzdelemben a Corteva Agriscience™ az évek óta bevált és eredményesen alkalmazott készítményeivel továbbra is a kukorica termesztők rendelkezésére áll:

 

Principal Plus Gold

 

A legnépszerűbb gyomirtó szer csomagunk a gazdálkodók körében. Magas hatékonyság jellemzi még vegyes gyomosodás esetén is. Széles hatásspektrummal rendelkező, öt hatóanyagú posztemergens készítmény, amellyel jól irthatóak a kukorica legfontosabb egy- és kétszikű, magrólkelő és évelő gyomnövényei. A gyomnövények kelési hullámához igazítható, rugalmas kijuttatási időpont és csapadékfüggetlen hatékonyság mellett utóvetemény korlátozás nélkül alkalmazható. A megfelelő hatékonyság elérése érdekében ettől az évtől (a Trend™ helyett) Vivolt® 0,1 % dózisával együtt javasoljuk kijuttatni. Erős évelő-fenyércirok fertőzés esetén a hatékonyság tovább javítható 3-5 kg N-műtrágya hozzáadásával. A csomag nemcsak a gyomnövények levelén, hanem a talajon keresztül is hat, így mind aszályos, mind pedig csapadékos évjáratban működik, tartamhatása révén a gyomnövények újabb kelési hulláma megelőzhető. Elhúzódó gyomkelés és gazdag gyomflóra esetén is biztonsággal használható.

 

Principal Plus Python

 

Erős kétszikű fertőzés (pl. selyemmályva, libatop, csattanó maszlag, keserűfű-félék, napraforgó árvakelés, szerbtövis-fajok) esetén ajánljuk a kukorica kelése után kijuttatva. Összetétele: 440 g/ha Principal® Plus és 0,3 l/ha Python™ 280 SC. Hatóanyagai elsősorban a gyomnövények levelein keresztül felszívódva fejtik ki hatásukat, de jelentős tartamhatással rendelkeznek a később kelő kétszikű gyomok ellen is. A fejlettebb egyedek ellen is jó hatékonysággal alkalmazható. Dikamba és flora-szulám tartalmának köszönhetően évelő kétszikűekkel (mezei acat, sövényszulák, fekete üröm) fertőzött területeken is látványos hatás érhető el.

 

Victus +Python Flexi

 

A kukorica kelésétől hatleveles fejlettségig kijuttatható gyomirtószer csomagunk egy költséghatékony megoldás magrólkelő és évelő, kétszikű és egyszikű gyomfajokkal fertőzött kukorica állományban. A készítmény hosszú tartamhatással rendelkezik kétszikű gyomok ellen, amely a tenyészidőszak végéig tart. A tartamhatás feltétele a kezelést követő két hétben hulló 10-20 mm csapadék. Keverhető Zn- és N-tartalmú levéltrágyákkal, és az N-Lock™ nitrogén menedzsment készítménnyel.

 

Colombus

 

Három hatóanyagú, önálló készítmény a kukorica fejlettebb, évelő- és magról kelő kétszikű gyomnövényei és árvakelésű napraforgó ellen. Egyszikűirtó készítményekkel, folyékony műtrágyákkal, lombtrágyákkal, vagy az N-Lock™ nitrogén menedzsment készítménnyel tankkeverékben is kijuttatható a kultúrnövény 4-6-le-veles korában.

A Corteva Agriscience™ kínálatában elérhető gyomirtó szerek a gyomfajok széles spektruma ellen hatékonyak, így minden gyomosodási szituációra kellően hatékony megoldást tudnak biztosítani a gazdálkodóknak.

További információkért keresse területi képviselőinket és látogasson el honlapunkra!

 

Dr. Lukács Domonkos
Herbicid-termékmenedzser, Corteva Agriscience