fbpx

Mi lesz veled családi gazdaság?

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 26.

Adatkezelési problémákra világított rá Áder János államfő levele, mellyel megfontolásra visszaküldte a családi gazdaságokról szóló törvényt az Országgyűlésnek szerdán.

 

gazdaság

 

A köztársasági elnök sérelmezte, hogy az előterjesztést előzetesen nem véleményezte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság.

 

Ezen túl részletekben is talált kivetnivalót:

  • A családi gazdaságok üzemi formáit és működését szabályozó törvény több rendelkezése adatok nyilvántartására, kezelésére irányul, így a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak (NAIH) véleményét be kell szerezni.
  • A törvény sem az őstermelői, sem a családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartását illetően nem tartalmazza az adatkezelés célját, holott ez törvényi előírás.
  • A jogszabály nyilvános közzétételt ír elő olyan adatokra, amelyek a vonatkozó törvény értelmében speciális védelmet élveznek, így nem nyilvánosak, nem tehetők közzé. Ilyenek a családi és utónév, a születési családi és utónév, a születési hely, a születési idő valamint az anya neve.

A jogszabályt ellenszavazat nélkül november 17-én fogadta el kétharmados többséggel az Országgyűlés. Annak értelmében egyszerűsödne a jelenlegi mezőgazdasági őstermelők, illetve családi gazdálkodók működésének jogszabályi háttere.

Forrás: MTI