fbpx

Angliai gabonatermesztési bemutató

Írta: - 2017 augusztus 21.

Az évente mindig június közepe táján, Anglia középső régiójában megrendezett CEREALS az Egyesült Királyság legnagyobb szántóföldi gabonatermelés-technológiai és -agrotechnikai gépbemutatója. Az idei prezentációt június 14-15-én rendezték meg Lincolnshire-ben, a Boothby Graffoe gazdaság területén. A rendezvényt – a két nap alatt – több mint 24.000 szakmai érdeklődő kereste fel. A következőkben a bemutató szakmai érdekességeiről olvashatnak.

Változatos bemutatói helyszínek, különböző szakmai érdekességekkel

A szántóföldi gabonatermelés-technológiai és agrotechnikai gépbemutatón 468 szakmai cég – közöttük mezőgépgyártók, -forgalmazók, növénynemesítők, szaporítóanyag-termelők, növényvédőszer- és műtrágyagyártók, -forgalmazók stb. –, ~64 hektáros bemutató területen tárta a gazdálkodó szakemberek és a nagy nyilvánosság elé innovációs gyártmányait, termékeit és terményeit. A bemutató teljes területén nemcsak a gabonatermelési technológiák növényei, azok termeléstechnológiái és gépei voltak láthatók, hanem a különböző kísérőrendezvények, gyakorlati gépdemonstrációk, szakmai szemináriumok, kerekasztal-beszélgetések, valamint fórumok is bővítették a programokat. Több konferenciasátorban interaktív fórumokon cserélhettek véleményt az elméleti/gyakorlati szakemberek és a gazdálkodók, de az erő- és munkagépek egy része üzemeltetés közben – mozgó gépbemutatókon – is megtekinthető volt. A különböző kiállítói standokon láthatók voltak a betakarítás utáni (post harvest) terménykezelés, szárítás, szellőztetés, tisztítás, tárolás gépei és berendezései is (mintegy 50 kiállító hozta el ilyen újdonságait), 31 kiállítónál a megújuló energiaforrásokkal vagy az üzleti-finanszírozással kapcsolatos kérdésekre lehetett válaszokat kapni. A kiállítási területeken látható álló helyzetű gépek és a kiállítói standok (sátrak, lakókocsik/helyben összeszerelt kisebb faházak) – a látogatói közönség számára – 12 szervizútról voltak megközelíthetők.

A növénytermesztési- és technológiai prezentációkra való felkészülések már az előző év őszén megkezdődtek. Az érdekelt cégek képviselői kijelölték a különböző növények (őszi/tavaszi kalászosok; olajrepce; borsó; szója; takaró- és alternatív növények stb.) fajtakísérleti parcelláit, majd tematikus tápanyagpótlást, talaj-előkészítést, illetve vetéseket és növényvédelmi permetezéseket végeztek, amelyeknek köszönhetően – a bemutató idejére – már összehasonlításra alkalmas, megfelelő növényállományok várták az érdeklődőket. A kialakított kísérleti parcellákat 24 cégcsoport munkatársai kezelték és gondozták, közöttük a hazánkban jól ismertek is (Bayer Crop Science; Down Agrosciences; DuPont Pioneer; KWS; RAGT Seeds; Syngenta; Yara stb.) megtalálhatók voltak. Ezen a szántóföldi bemutatón volt látható először – hivatalosan is – 8 új búza-, 6 új árpa-, és 10 új repcefajta, illetve több gombaölő csávázószer, fungicid és herbicid bemutatására is a CEREALS kiállítás keretében került sor. A kíváncsibb látogatók egy biztonságos ketrecnek kialakított „drónröptetőben” (Drone Zone) még drónok irányítását is kipróbálhatták!

Permetezőgépek felvonulása a Syngenta Arena-ban

A Syngenta mint növényvédőszer-gyártó óriás már évek óta szponzorálja a CERALS bemutatók permetezés-technológiai/technikai részeit, és ebben az évben is kitűnően megszervezte a gépek felvonul(tat)ását a ~9 hektáros permetezési bemutató területen. A permetezőgépek gyártói a „Sygenta Arena”-ban – naponta kétszer, délelőtt és délután is forgószínpad-szerűen – üzemelés közben is bemutathatták gyártmányaikat. Ezeken a gyakorlati bemutatókon 21 cég 19 önjáró (3100 liter tartálytérfogat feletti), 17 vontatott és 8 függesztett permetezőgépét üzemelés (víz kipermetezése) közben láthatták az érdeklődők. Mellettük – álló helyzetben – további 6 önjáró (3100 liter tartálytérfogat alatti) permetezőgép is megtekinthető volt. A permetezőgépek 24-30-36 és 45 méter munkaszélességű szórókeretekkel voltak felszerelve. A bemutató téren a CEREALS bemutató 41 permetezéstechnikával kapcsolatos cégének gyártmányait tekinthették meg az érdeklődők. A Syngenta Aréna látványát tovább „színesítette”, hogy a rendezők a bemutatóteret kiültetett vadvirágokkal is szegélyezték.

„Soil pit” talajvályú – fókuszban az egészséges talaj és a talajélet

A mezőgazdasági termelékenység és a fenntarthatóság szempontjából a talaj jó minősége alapvető fontosságú, azonban ahhoz, hogy a talajerőforrások aktívan kezelhetők legyenek, az optimális növénytermesztés érdekében létfontosságú a talaj egészségének figyelése és nyomon követése. A CEREALS bemutató látogatóinak ehhez nyújtott segítséget a rendezők által kialakított – mindkét oldalról kiépített lépcsőkön megközelíthető –, 20 m hosszúságú × 4 m szélességű × 1,2 méter mély talajgödör („soil pit”), ahol különböző keveréknövények állományain keresztül mutatták be a kialakult talajszerkezetet, a növényi gyökereket és a talajlakó féregvilágot. A talajgödör több szakaszra lebontott oldalfalain láthatók voltak a különböző talajművelési eljárások okozta talajtömörödések, a talaj mikrobiológiája és az is, hogy a földigiliszták hogyan változtathatják meg a talajrétegek fizikai adottságait.

Gyakorlati talajművelési és gabonavetési bemutatók

Mintegy 5 hektárnyi területen mozgógépes talajművelési és (imitált) gabonavetési gyakorlati bemutatókat is tartottak. Az ott felvonultatott gépek közül kiemelendők: a Claydon Hybrid T4 és a Mzuri Pro-Til 3 Select sávművelő+gabonavető gépei; a TWB Machinery Terminator 3,5M szántóföldi kultivátora; a J Brock&Shons Double Lock 2450, 11 szekciós, 24 m szélességű Cambridge-gyűrűs hengersora; a Farmet cég Verso 6 és Fantom Pro 850 PS talajművelő gépei.

Néhány gépújdonság és érdekesebb gépek

A CEREALS bemutató egészén és annak gépkiállítási részén is – természetesen – a hazai, brit cégek voltak többségben, de mellettük a „nagy” mezőgépgyártó vállalatok az Egyesült Királyságbeli leányvállalataik/márkakereskedéseik révén kivétel nélkül képviseltették magukat. A kiállítás rendezői egy óriásplakáton azokat a gépeket is szemléltették, amelyek a tavasszal rendezett párizsi SIMA kiállítás díjazottjai voltak és a mostani CEREALS-on is bemutatásra kerültek, ezeken felül a kiállítási helyszínen több kategóriagyőztes-munkagép – „Machine of The Year 2017” – is látható volt.

A multinacionális mezőgépgyártó John Deere – a gépbemutató egyik legnagyobb területén – több gépújdonságot (pl. 8400R traktor; PowrSpray R 4040i önjáró permetezőgép; 750A All-Till univerzális gabonavető gép stb.) is kiállított. A legnagyobb sikert nem is a gépek, hanem a legújabb FarmSight helyspecifikus, precíziós gazdálkodási technológiai rendszerük aratta.

A Louth Tractors-nál – a Case IH márkakereskedés standján – az érdeklődők közelről is megnézhették a jelenleg a piacon megvásárolható legerősebb, 628 LE névleges teljesítményű gumihevederes járószerkezetű, új Case IH Quadtrac 620 erőgépet, beülhettek a Luxxum 120 traktor vezetőfülkéjébe, illetve megismerkedhettek az AFS Accuturn automatizált forduló-vezérlő rendszerrel, amely már minden AccuGuide felszereltségű Case IH traktorhoz beszerezhető. Az AGCO standján a jelenlegi legnagyobb – 517 LE – teljesítményű, merevvázas Fendt Vario 1050 típusú kerekes traktor is megtekinthető volt.

A talajművelő gépek között újdonságnak számított a Grange Machinery 6 m munkaszélességű, 11 lazítókéses, függesztett középmély lazítója, amely a kiépített hátsó kapcsolószerkezetével talajművelő+gabonavető gépkombinációk kedvező kialakítását is lehetővé teszi. Hasonló megoldással a He-Va standján (Combi-Lift Pre-Cultivátor) is lehetett találkozni. Az olasz Maschio-Gaspardo cég az Unico-M és L, 3-6 vasú váltva forgató ekéivel kívánt belépni a brit ekepiacra, de ugyanilyen célú volt a spanyol Ovlac SH-sorozatú, félig függesztett, 5-9-vasú váltva forgató ekéinek bemutatása is.

A gabonavető gépekből-gépkombinációkból többféle változatot is láthattak az érdeklődők. A német Amazone a Cataya 3000 Super, az olasz Alpego a Jet-X forgóboronás gabonavető gépkapcsolások 3 m munkaszélességű változatait mutatta be. A brit Triton sp cég „All Seeds-All Soil” szlogennel reklámozta mellső magtartályos, késes vetőcsoroszlyás gabona direktvető gépét.

A brit Bristow’s standján bemutatott, új Multi-Tooth Tiller Roll sávművelő-vető gépkombináció a repce ikersoros vetéséhez kínált aránylag egyszerű, de hatékony gépi megoldást.

Újdonság és ötletes megoldás volt az angol Cross AE 46 Chaser Bin-Drill Filler átrakó kocsija, amely 46 m3-es (~36 t szemes termény befogadóképességű) megosztható tartállyal és ~600 t/h ürítési kapacitású, két átrakócsigával is rendelkezik. Az átrakókocsi a szemes termények betakarításában való alkalmazása mellett, a vetési idényben a nagyteljesítményű gabonavető gépek mag- és műtrágyatartályainak feltöltésére is használható.

Dr. Fűzy József