fbpx

Fazekas: a magyar mezőgazdaság 1990-es termelési szintjét kell elérni

Írta: - 2014 június 04.

Fazekas: a magyar mezőgazdaság 1990-es termelési szintjét kell elérniBudapest, 2014. június 2., hétfő (MTI) – Az új kormányzati ciklusban a Földművelésügyi Minisztérium legfőbb feladatai közé sorolta Fazekas Sándor a mezőgazdaság 1990-es termelési szintjének elérését.

A vidékfejlesztési miniszter, földművelésügyi miniszterjelölt az MTI-nek hangsúlyozta, hogy a bővülő termeléssel növelhető a foglalkoztatás és erősíthető a családi gazdaságokra épülő agrár-középosztály is. Ehhez kapcsolódik a Földet a gazdáknak program folytatása, amelynek keretében újabb állami területeket adnak haszonbérletbe. Megszüntetnék az osztatlan közös tulajdont és kiemelten támogatnák az állattenyésztést – sorolta a miniszter.

A környezetügyben a gazdasági fejlődést akadályozó szabályok deregulációját kívánja a szaktárca mielőbb megoldani úgy, hogy az alapvető környezetvédelmi érdekek ne sérüljenek. A nemzeti parkok stabil működési feltételeinek biztosítását ugyancsak fontosnak mondta Fazekas Sándor, aki a magas szakmai színvonalú agrár-szakképzés feltételeinek biztosítását is a kiemelt teendők közé sorolta.

A vidékfejlesztési miniszter az elmúlt négy év egyik legnagyobb eredményének tartja az agrárbéke fenntartását, valamint a mezőgazdasági termelés, a foglalkoztatottság és a jövedelmezőség javulását. Eredményként említette azt is, hogy az agráriumban sikerült stabilizálni az állattartást és az egyes ágazatokban az állatlétszámot is. A szaktárca meg tudta őrizni az ország GMO-mentességét, továbbá elindította a Földet a gazdáknak programot és az Országgyűlés elfogadta az új földtörvényt, amely megvédi a magyar termőföldet a spekulánsoktól – hangsúlyozta.

Felidézte, hogy új hulladékgazdálkodási törvény készült, amely jó hátteret biztosított a rezsicsökkentéshez. A nemzeti parkok pedig stabilan működnek és több milliárd forintos fejlesztéseket tudtak végrehajtani. A tárcánál megalkották a hungarikum törvényt, amely méltóképpen megvédi a magyar nemzeti értékeket, a magyar termékekre vonatkozó szabályozással pedig el lehetett érni azt, hogy nőtt az érdeklődés a magyar élelmiszerek iránt. Nemcsak a belső piacon sikerült növelni a magyar élelmiszerek eladását, hanem külföldön az exportpiacokon is – hangsúlyozta.

Fazekas Sándor felidézte: ahogyan a minisztérium névváltozása is mutatja, a vidékfejlesztési források a mostani kormányzati ciklusban elkerülnek a tárcától a Miniszterelnökséghez. A források áthelyezésével együtt szintén a Miniszterelnökségre kerül a vidékfejlesztési terület pályázat és szabályalkotó szervezeti egysége is. A többi agrár- és környezetvédelmi terület továbbra is a Földművelésügyi Minisztériumhoz tartozik majd – mondta.

Így az agrártárcánál marad az élelmiszerbiztonság, a környezetügy, a mezőgazdaság szervezése, a földügyi igazgatás, az állami földvagyonért való felelősség, továbbá az agrárdiplomácia, az agráriummal összefüggő uniós képviselet, valamint az eredetvédelem, a hungarikumok, a mezőgazdasági termelést segítő piacok létesítése, a közvetlen értékesítésre vonatkozó szabályok meghozatala, de például marad a lovas stratégia és a sertésprogrammal összefüggő területek is.

Mindebből adódóan a vidékfejlesztési források a Miniszterelnökség költségvetésében szerepelnek majd. Ez az agrártámogatások egyharmadát jelenti. A mezőgazdasággal összefüggő forráskeret azonban továbbra is a tárcánál marad, így a minisztérium költségvetésében szerepel egyebek között a területalapú támogatások és a rájuk épülő kiegészítő támogatások összege. Mindez azt jelzi, hogy a Földművelésügyi Minisztériumnak szorosan együtt kell majd működnie a Miniszterelnökség vidékfejlesztésért felelős apparátusával, de ez az államigazgatási szervezetben nem jelenthet gondot – szögezte le Fazekas Sándor.

A miniszterjelöltet az országgyűlési bizottságok szerdán hallgatják meg elképzeléseiről.

MTI 2014. június 3.