fbpx

Lazítás a Brexit után: neonikotinoidok és génszerkesztés

Írta: Kohout Zoltán - 2021 január 28.

Európa attól tart, hogy nehézkes lesz az együttműködés a britekkel, ha a Brexit után visszalépnek a korábbi mezőgazdasági gyakorlatokhoz. Máris bevetik például a neonikotinoidokat, és a génszerkesztésről konzultálnak. Mindez a kereskedelmet is érinti.

 

Brexit

 

Visszafejlődés, lazítás

Az Európai Parlament törvényhozói aggodalmakat vetettek fel amiatt, ahogyan a Brexit után az Egyesült Királyságban egyes növényvédő szereket és a génszerkesztést kezelik – tudósít az Euractive. Az EU és a britek közötti kereskedelmi megállapodás minapi tárgyalásán ismét felmerült ez a probléma, mert az EU képviselői úgy érzik, a britek növényvédő szerekkel kapcsolatos álláspontja „visszafejlődés”. Az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi megállapodás ugyanis magába foglalja a környezetvédelmi normák visszavonásának tilalmát – legalábbis akkor, ha a visszavonás negatívan hat az éghajlatra, vagy tisztességtelen kereskedelmi előnyt jelent. Csakhogy már hetekkel a megállapodás elfogadása után az Egyesült Királyság bejelentette, hogy lazítani akarja a génszerkesztéssel kapcsolatos szabályozást, ami például Bas Eickhout zöldpárti európai parlamenti képviselő szerint egyértelműen visszalépés. Az egyezmény hatálybalépése óta az Egyesült Királyság nyilvános konzultációt indított a génszerkesztésről, miközben az EU-ban 2018 óta a génszerkesztés a GMO-irányelvek hatálya alá tartozik.

 

Tiltakozást vált ki

Ennél is több aggályt okoz bizonyos peszticidek ügye. Pascal Canfin, a környezetvédelmi bizottság elnöke attól is tart, hogy a britek engedélyeznek olyan hatóanyagokat, amiket az EU már nem. Januárban például a britek sürgősségi engedélyt adtak ki az úgynevezett neonikotinoidokra. Ez tüstént tiltakozást váltott ki a nem kormányzati szervezetek részéről is. „Mindkét fél elismeri egymás jogát a regionális kockázatkezelési intézkedésekre a betegségek és növényi kártevők megfékezése vagy felszámolása érdekében”, mondta Stefan Fuehring, az EU tisztviselője, de szerinte a britek ebben az ügyben „kivételt tettek”…

 

Brexit

(Illusztráció: Horizont Média/archív)

 

A kereskedelmet is érinti

Mindez a kétoldalú kereskedelmi gyakorlat miatt is érdekes, mert az Európai Unióban a behozott mezőgazdasági árukra továbbra is szigorú szermaradvány-értékek, szabályok vannak érvényben. A jelentősen eltérő brit termékeknek emiatt esetleg megosztott rendszereken kell keresztülmenniük, ahol az EU-ban értékesített terméket elválasztják, és az uniós előírások szerint kezelik. A tisztviselő arra utalt, hogy a brit árukat így fogják ellenőrizni a határokon, és nem fogják beengedni az EU-ba, ha a szermaradvány-értékek nem megfelelőek.