fbpx

Csúcsot döntött a hazai piac!

Írta: Kohout Zoltán - 2020 március 24.

Tovább erősödött a magyarországi mezőgazdaságigép-piac: az értékesítések már a nyár végére meghaladták a 2018-as év hasonló időszakának eredményeit, a NAIK AKI kimutatásai szerint pedig megtörtént a fordulat: bő 180 milliárd forintos mértékével eddigi legnagyobb forgalmát bonyolította a szegmens.

A gépeladások élén továbbra is a traktorok és a gabonakombájnok állnak – előbbiből csak az utolsó negyedévben majdnem 800-as, összesen 3 ezer darabot adtak el. A géppiac egyébként igen változatos képet mutatott tavaly: bár összességében kevesebb volt a darabszám, mint 2018-ban, az érték magasabb. Például csaknem 50 és 30%-kal kevesebb napraforgó- és kukoricaadaptert, 30%-kal kevesebb bálázógépet adtak át a gazdáknak, és kevesebb volt a talajművelőgép-vásárlás is.

Jó hír ugyanakkor, hogy a ma már jellemzően nem a pályázati-támogatási tematika szabja meg a gépválasztásokat, hanem a hatékony termesztés gépesítési feltételeinek megteremtése. Ezt nagyban segítik a különféle kedvező hitel- és lízinglehetőségek. Ugyancsak kiderül az összegzésekből, hogy a végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gépértékesítés 66 százalékát 10 cég adta tavaly.

CÍMKÉK adapter