fbpx

Csütörtökön indul a tenyészkosok átmeneti támogatása

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 29.

Az átmeneti támogatás keretében – az apaállat minősítésétől függően – egyedenként 45-120 ezer forint kérhető. Figyelem, papír alapon már nem lehet kérni a támogatást.

 

juhaszat
50 anyánként egy apát támogatnak (fotó: Gönczi Krisztina)

 

2021. április 1. és április 30. közötti időszakban (a Covid-járvánnyal összefüggésben) vissza nem térítendő átmeneti támogatást vehetnek igénybe a juh- és kecsketartók. A Kincstár a kérelmek ügyintézését részben az ügyfél-nyilvántartásában szereplő adatok alapján végzi, ezért fontos, hogy ezek az adatok naprakészek legyenek. A kérelem benyújtása csak akkor lehetséges, ha a termelő túl van az évente egyszer kötelező adategyeztetésen is.

Az állattartó ötven anyaállatonként egy tenyészkos/tenyészbak tenyésztésbe állításához igényelhet támogatást. Ha ennél kevesebb anyaállata van, akkor egy apaállatra kérhet dotációt.

A támogatási összeg vásárolt

  • növendék apaállat esetén az egyed ellenértékének 75%-a, de legfeljebb 45.000 forint,
  • az „A” törzskönyvben nyilvántartott kosok/bakok után legfeljebb 120.000 forint,
  • a „K” köztenyésztésre használható besorolást kapott kosok és bakok esetén 90.000 forint.

Ha az állattartó áfa levonására jogosult, akkor a nettó vételárat, ha erre nem jogosult, akkor a bruttó vételárat veszik figyelembe. Ha az állat saját állományból származik, és a támogatási időszakban állítják tenyésztésbe, ugyanezek a minősítések adják a támogatás alapját.

Papír alapú kérelembenyújtásra nincs lehetőség! Az átmeneti támogatást az Ügyfélkapun keresztül április 1. és 30. között lehet kérni az Elektronikus kérelemkezelés→ Válságkezelő Program Átmeneti Támogatások→ Válságkezelő Program – Tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állításának átmeneti támogatása menüponton keresztül. A kérelem meghatalmazott útján is beadható. További részletek itt.

Lásd szakcikkünket a témában: 2020 tanulságai az év első bárányozása előtt.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina