fbpx

Mi lesz belőled malackám?

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 28.

A magyar sertéságazatra 2020. évben durva csapást mért a pandémia és a sertéspestis. Ezért sürgős intézkedések bevezetését kérte – az agrárium e szegmenséhez kapcsolódó termelők helyzetének javítására – az Európai Unió mezőgazdasági és halászati minisztereinek konferenciáján Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

 

Sertés

Kiemelt téma a sertéságazat helyzete és jövője (Fotó: Horizont Média, Archívum)

 

Az online tanácskozáson tizenhárom tagállam – köztük Magyarország – kérésére kiemelt téma volt a sertéságazat helyzete, hiszen hasonlóan rossz helyzetben vannak más nemzetek gazdái is.

 

vágósertés felvásárlási átlagára

A vágósertés felvásárlási átlagára Magyarországon, időszak: 2002-2020. január-november (Forrás: MTI)

 

Piac csökkenése, dráguló takarmány jellemzi a termelési környezetet

A magyar sertéságazatot 2020-ban kettős negatív hatás sújtotta: a Covid-19 világjárvány; az afrikai sertéspestis. A két eltérő típusú esemény korlátozó intézkedések zömét jelentették. Ezek csökkentették a belső piacot és szűkítették az exportlehetőségeket.

A sertésárak csökkenésével párhuzamosan a takarmányozással összefüggő költségek jelentősen növekedtek az elmúlt időszakban.

Ezek a több irányból érkező negatív hatások rendkívül nehéz helyzetet teremt a termelők és a feldolgozók számára egyaránt.

 

a sertéscomb átlagára (csont és csülök nélkül)

A sertéshús fogyasztói ára Magyarországon, időszak: 2005-2020. (Forrás: MTI)

 

Nem oldható meg minden az átmeneti támogatásokkal

Az Agrárminisztérium a tavalyi pandémiás évben számos ágazatban – többek között a sertéságazatban is – átmeneti támogatást nyújtott. Az árak jelenlegi szintje túl alacsonyak, ez a beavatkozás nem lendíti túl az ágazatot a problémán. Sürgős intézkedés hiányában a sertéstartók és a hozzájuk kapcsolódó feldolgozó ipar komoly bajba kerülhetnek.

 

Magyarországi sertésállomány

A sertésállomány alakulása Magyarországon, időszak: 2000-2019. (Forrás: MTI)

 

Forrás: MTI