fbpx

DEKALB az innováció jegyében

Írta: Szerkesztőség - 2011 január 10.

Szeptember hónapban ismét előtérbe kerülnek a kukorica nemesítési eredményeit bemutató rendezvények, melynek egyik állomása Sátorhelyen volt a DEKALB Innovációs Centrumában, ahol a házigazda szerepet a Bóly Zrt. látta el.

 

Az előadások és bemutatók folyamán képet kapott a nagyszámú hallgatóság a jelen helyzetről, a terménypiaci kilátásokról, az új kukoricafajtákról, a biostimulátor tartalmú műtrágyák használatának előnyeiről, a talajművelési és vetési technológiákról.

A megnyitón elhangzott, hogy hazánkban az idén már szinte mindenhol elérte a csapadék a 800 mm-t, amely nagyban befolyásolja az idei hozamokat, s az ország egyes területein sok bosszúságot, máshol pedig rekordterméseket biztosít a gazdáknak.

 

Terménypiaci kilátások

 

A terménypiaci árak eddigi emelkedése leginkább az oroszországi helyzetnek és a tőzsdei kereskedésnek köszönhető.

Az árutőzsdék forgalmát leginkább a befektetési alapok ez irányú érdeklődése emelte meg. Búza, kukorica és repce vonatkozásában a jelenlegi magas árak nagy valószínűséggel megmaradnak.

 

DEKALB innováció

 

 

A Monsanto Hungária Kft. és a DEKALB név már az eddigiek folyamán is összenőtt az innovációval.

Ennek jegyében hazánkban szeretnének 2-3 éven belül bevezetni egy olyan termesztéstechnológiát, amelynek eredményeképp nem kell a kukoricát címerezni.

Az eljárás lényege, hogy egy olyan speciális növényvédőszert használnak, amely a növény egyéb részeit nem bántja.

Az új fajták kikísérletezésére is egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni, mert a mezőgazdaságot globális hatások érik.

A népességnövekedés miatt jelentősen növekszik az élelmiszerek iránti igény, kereslet. A globális felmelegedés hatására nő a hőösszeg, amely miatt a FAO számok is emelkednek.

Párhuzamosan csökken a csapadék mennyisége (tendencia), a szélsőségek szerepe egyre inkább érezhető lesz.

A DEKALB az új hibridek nemesítése folyamán minden környezeti hatást igyekszik figyelembe venni, s a fajtákkal és a szaktanácsadással segíti a termelőket a minél magasabb hozamok és gazdaságosság elérésében.

Ennek jegyében a bemutatón jelen volt a műtrágyázás egyik szakértője (Timac AGRO Hungária Kft.) és a talajművelési és vetési technológiák egyik prominens képviselője (Amazonen-Werke Kft.) egyaránt.

 

Termesztéstechnológia

 

 

Az Amazonen-Werke Kft. a kultivátora és a változtatható szórásszélességű műtrágyaszórója mellett leginkább az Amazone ED szemenkénti vetőgépre hívta fel a figyelmet.

Ennek a gépnek nagy előnye az alacsony ejtési magasság, valamint a 900 l-es műtrágyatartály és mikrogranulátum kijuttató.

Ezzel a géppel lehetővé válik, hogy alkalmazni tudjuk a – Timac Agro által javasolt – vetéssel egy menetben történő műtrágyázást.

Ennek a műtrágya kijuttatási eljárásnak nagy előnye, hogy a fiatal gyökér számára is elérhetővé válik a foszfor, s emiatt csökken az antociános tünet.

A fokozott gyökérfejlődés miatt erősebbé és ellenállóbbá válik a fiatal növény, ezért kisebb a stresszhatás okozta fejlődési probléma a későbbi fejlődés folyamán.

Mindezekből jól látható, hogy a DEKALB nem csak saját fajtáit, de teljes termesztéstechnológiai javaslatot is készít a termelők részére, annak érdekében, hogy a kukoricatermesztőknek a lehető legnagyobb hasznot tudja biztosítani.

 

Dudás Ervin