Délen lángokban áll a vidék, nem szűnik a szárazság

Borítókép

Immár közvetlenül is katasztrófával fenyeget az évtizedes átlagban is példátlan tavaszi csapadékhiány – erdők, egész szántók válnak a szárazság áldozatává, részben Magyarországon is.

Ránk szárad a tavasz

Rég vártuk, hogy az időjárás-előrejelzések csapadékról hozzanak hírt – ez most megtörtént, de még mindig nem lélegezhetünk fel. Ma (április 5., pének) is csupán 1-2 cm csapadék várható, és bár reggel még hidegek várhatók, nappal továbbra is áprilisi meleg lesz 14-20 fokos csúcsokkal.

Szerdától ígértek némi esőt országszerte, de ezek inkább csak záporok lesznek, nem a talajt jól átáztató, kiadós esők. Sőt, a várhatóan megerősödő délkeleti szél tovább szárítja a még nedves felületeket.

100 milliárdos lehet a kár

Az egyes szakértők szerint már 20 éve nem tapasztalt tavaszi csapadékhiány az őszi főnövények közül a búza- és repcetáblákon okoz máris pótolhatatlan veszteséget, és várhatóan nemcsak a vetések késnek több helyütt, de a kukorica betakarítása is elhúzódik majd. A NAK szerint a tényleges károk a szokásos áprilisi állapotfelmérésből derülnek majd ki; a MOSZ máris 100 milliárdot meghaladó mértékűre becsli a veszteségeket. Ugyanakkor üdvözlik az öntözési idény időtartamának kiterjesztését.

Tűz, víz, szél

Dél-Európában szintén súlyos a helyzet. Portugáliában, Spanyol- és Olaszországban az öntözéshez a víztározókban alacsonyak a vízszintek, ha nem jön még a tavasszal jelentős csapadék, akkor nyáron súlyos gondok lehetnek. A csapadékhiány egyébként Bulgáriát és Ukrajnát is érinti, ahol szintén a tavaly ősszel kezdődött a szárazság, és télen a hiány tovább nőtt. Az őszi vetéseket ez rendkívül károsan érintette, e miatt kisebb a repce vetésterülete, valamint vannak olyan ősszel vetett táblák, amiket az elégtelen fejlődés miatt ki kell szántani – akárcsak nálunk.

A százaz erdőkben a szél csak úgy szítja a tüzeket, Olasz- és Horvátországban, Portugáliában. Horvát szomszédainknál is nagy erőkkel küzdenek a lángok ellen.

Tartalom közti banner a cikk végére
no