A Derecskei-főcsatorna korszerűsítésével megduplázható a térség öntözhető területe

A Derecskei-főcsatorna több mint 3 milliárd forintos költségvetésből megvalósuló korszerűsítése korszakváltást hoz a magyar agráriumba: tudatosítja a gazdálkodókban, hogy nincs eredményes mezőgazdaság vízgazdálkodás nélkül, jelentette ki az agárminiszter Derecskén, a csatornakorszerűsítés projektnyitó rendezvényén.

Nagy István hangsúlyozta, hogy a víz érték, amivel felelősséggel kell gazdálkodni. A káros vizek elvezetése, a vízpótlás és az öntözés megoldása az egész térségre kihatással lesz a jövőben, olvasható az MTI hírei között. A megújult és meghosszabbított csatorna segítségével kivédhetőbbekké válnak a szélsőséges meteorológiai hatások, ami növeli a versenyképességet az agrárszektorban.

2017-ben 51 ezer hektár aszályos terület volt: a mezőgazdasági kárenyhítésre felhasznált források közel felét az aszálykárra fizetett támogatás tette ki. A most induló beruházás megerősíti a gazdákat abban, hogy érdemes mezőgazdasággal foglalkozni, és általa bizonyára nő a fiatalokban az otthonmaradás szándéka is.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a klímaváltozás következtében több aszályos és árvizes időszak várható. Ezek megfelelő kezelését segíti a projekt: a Derecskét körülvevő 9000 hektárnyi terület közel felét, az eddigi 2400 hektárnyi terület dupláját lehet majd öntözni.

Szűcs Zoltán, az Aqua Generál Kft. ügyvezetője a kivitelező cég nevében ismertette a projektet: a munkálatok magukban foglalják a csatornamedrek és a meglévő műtárgyak szükséges átépítését, valamint újak építését. A csatorna kotrását 22 kilométeren végzik el, s 800 méterrel hosszabbítják meg a rendszert. A beruházás 2020 tavaszára készül el.

Összeállította: Csomor Zsolt

Tartalom közti banner a cikk végére
no