fbpx

Dióskálon immár 15 éve a Väderstad a nyerő!

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 június 05.

– Nyugat-Dunántúlon, a Kis-Balaton mellett fekvő Dióskálon jelenleg 700 hektáron gazdálkodik a családom, ebből 600 hektár szántó, 100 hektár rét-legelő. Van még 5 hektár gyümölcsösünk: almás, és 1 hektáron szőlővel is foglalkozunk. Talajaink változatosak, az agyagtalajtól a Zala-parton lévő öntéstalajig nagyon szerteágazó típusokkal kell szembenéznünk. Főbb növényeink: kukorica, napraforgó, tavaszi árpa, őszi búza, őszi árpa, szója és repce – foglalta össze a gazdaság jellemzőit Plótár István.

Hogyan és mikor kerültek kapcsolatba a Väderstad márkával?

– Több mint 15 éve bekapcsolódtunk a SOWAP talaj- és vízvédelmi programjába, amit manapság is folytatunk a Syngenta és az MTA közreműködésével. A kísérlet során a hagyományos, szántásos talajművelés és a forgatás nélküli technológia gyakorlatát hasonlítjuk össze. Mára a saját területünket teljes egészében szántás nélkül műveljük, kizárólag a kísérleti részen forgatunk. A programnak köszönhetően kerültünk kapcsolatba a Väderstad munkagépekkel.

Milyen gépeket vásároltak a márkától?

– Akkoriban nem igazán volt nagy munkagépkínálat a szántás elhagyására, bő 2 évig a Syngenta közreműködésével kerültek hozzánk a talajművelő- és vetőgépek. Közben adódott pályázat, amelynek segítségével elsőként egy 3 méteres Rapid vetőgép és egy Rexius henger érkezett hozzánk. Úgy véltük, ez a két gép jó alap a forgatás nélküli technológiához. Ám ahogy teltek az évek, rájöttünk, hogy a fejlődéshez bizony bővíteni, fejleszteni kell. A következő beszerzésünk egy 3 méteres Cultus kultivátor és egy 5 méteres Carrier tárcsa volt, majd 2103 őszén egy 6 méteres Spirit vetőgéppel, valamint egy NZ Aggressive kombinátorral bővült a Väderstad-palettánk.

Ezen a ponton álltunk át 3 méterről a 6 méteres munkaszélességre, és mivel a 6 méteres Rapidot nem tudtuk volna 200 lóerővel elhúzni, így váltottunk Spiritre. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a forgatás nélküli talajművelésnek köszönhetően talajaink szerkezete könnyedebb lett, ezáltal művelhetőbbek is lettek. Drasztikusan lecsökkentettük a talajművelést is az évek alatt, a Spirit elé sem készítettünk már úgy magágyat, mint az elején, amikor a Rapidról átváltottunk a Spiritre. 2015-be pedig beruháztunk egy 6 soros Tempóra. Bár az akkori vetőgépem is elég jó volt, de az elvárásaimnak már nem tudott megfelelni: kevesebb talajmunka, szármaradványos területbe vetés stb. Két év óta például ezzel a Tempóval már a takarónövénybe vetés, illetve a „no-till” irányába is próbálkozunk.

Megosztaná a tapasztalatait a gépekkel kapcsolatban?

– Ha csak a Spiritet kiragadom a sorból, ezzel egy alap magágykészítést és a vetést egymenetben el lehet végezni, így menetszámot csökkentünk, ami üzemanyagot és időt spórol. A Cultus-szal megcsinálom ugyanazt a mélységű alapművelést, mint egy szántással, viszont közben egymenetben zárom is a talajt. Esetenként a Spirit elé is dolgozom vele, ez megint csak menetszámot, időt, energiát takarít meg. Arról nem is beszélve, hogy egy hagyományos rendszert állítok szembe egy korszerűvel, illetve munkaerőben sem mindegy, hogy 2 vagy 3 embert kell alkalmaznia a gazdaságnak. Véleményem szerint, amilyen technológiát ezek a Väderstad gépek képviselnek, az hozza magával a kevesebb talajbolygatást, kevesebb talajkárt, egyszóval a talajnak, a talajéletnek mindenképp kímélőbb ez a módszer, ami azt eredményezi, hogy szélsőséges időjárásban, ha nem is extra nagy a terméstöbblet, de pl. egy 60 000 Ft-os kukoricával számolva, ha csak 5 mázsával több a termés aszályos időben, az is már szép kis bevétel! Emellett a termésbiztonságot is megalapozza, illetve nem leszünk kitéve a szélsőséges időjárásnak.

Mi dombos vidéken gazdálkodunk, nagy probléma volt a talajerózió. Őszintén mondhatom, mióta a Väderstad gépekkel dolgozunk, 90%-kal lecsökkent az eróziós probléma. Ez már egy gazda életében óriási lépés, hiszen a gyermekeinknek nyugodt szívvel tudjuk így továbbadni a földet. Összefoglalva az előnyöket elmondhatom, hogy kevesebb emberrel, kevesebb üzemanyaggal kevesebb időt töltünk kint, és ez előbb-utóbb a pénztárcánkon is meg fog látszani.