A dísznövénytermesztés tavalyi eredménye

Borítókép
A dísznövénytermesztés tavalyi eredménye

A NAIK AKI az adatszolgáltatók közlése alapján összegezte a 2018-as dísznövénytermesztési eredményeket. Ebből kiderül, hogy dísznövénytermesztésre használt összes terület 91,5 százalékán faiskolai tevékenységet folytattak.


Az adatgyűjtés keretein belül beérkezett és feldolgozott adatok szerint a dísznövénytermesztésre használt összes terület Magyarországon 1521 hektár, ebből szabadföldi 1441, fedett, fűthető 53, fedett, fűtetlen 14 hektár volt 2018-ban. A dísznövénytermesztésre használt terület és az egyes dísznövénycsoportok termesztőterületének összege közötti eltérés abból is adódhat, hogy lehetnek olyan területek, amit adott évben pihentetnek, illetve a termesztőfelületet egy éven belül többszörösen is felhasználják, de okozhatja az értékesítés elmaradása a növény tenyészideje, káresemény vagy gazdasági tényezők is.

A dísznövénycsoportok közül 2018-ban a faiskolai növények előállítására használt terület volt a legnagyobb 1323 hektárral. A dísznövénytermesztésre használt összes terület 91,5 százalékán faiskolai tevékenységet folytattak, 5,2 százalékán vágott virág, vágott zöld, míg 3,3 százalékán cserepes és hagymás dísznövénytermesztés történt.

A faiskolai növények termesztése szinte teljes egészében (99,4 százalékban) szabadföldi területen történt, a fedett terület aránya mindössze 0,2 százalék volt 2018-ban. A vágott virágok területének 34 százaléka fedett, fűthető, 59,7 százaléka szabadföldi, 6,2 százaléka fedett, fűtetlen terület volt. A cserepes növények termesztésére használt terület 16,7 százaléka szabadföldi, 78,5 százaléka fedett, fűthető, 4,8 százaléka fedett, fűtetlen terület volt 2018-ban a beérkezett adatok alapján.

Az adatszolgáltatók 16,7 százaléka kizárólag vágott virággal, 18,2 százaléka csak cserepes, kiültetésre szánt, balkon-vagy hagymás növényekkel foglalkozott 2018-ban. A kertészetek 46,5 százaléka fő profilként faiskolai termelést végzett. Az adatszolgáltatók több mint 10 százaléka különböző csoportba tartozó dísznövényeket termelt egy gazdaságon belül.

További részletek itt.

Tartalom közti banner a cikk végére
no