fbpx

Drágább lesz a tojás

Írta: Szerkesztőség - 2021 május 01.

A Magyar Tojásszövetség közleménye: a takarmány árának fél éve tartó emelkedése miatt a tojás termelői árának 20 százalék körüli növekedése indokolt.

 

Mezőgazdaság és tojás
A takarmánydrágulás minden állattartót érint, a tojástermelőket is (Fotó: Barna Ferenc)

 

A szervezet szerint a tojás mostani ára körülbelül az önköltséget fedezi

A takarmánydrágulás minden állattartót érint, annak hatásait nem lehet hosszú távon ellensúlyozni. A tojástermelőknek csak az átadási ár meghatározásában van szerepük, melyet folyamatosan egyeztetnek a kereskedelem forgalmazói oldalával. A bolti árak képzését a kereskedők hajtják végre, mely kapcsán az üzletek árképzési politikája a meghatározó.

A szövetség szerint az áremelés mellett a kereslet fellendülése is segíthetne, hiszen a járvány a tojás forgalmát is érintette. A vendéglátás igényeinek csökkenése főképp a feldolgozott tojástermékek keresletét vetette vissza tavaly óta. Ezt ellensúlyozta, hogy a háztartások azonban többet visznek a tojásból, mivel nagyobb a kereslet könnyen, gyorsan elkészíthető, nagyobb tápértékkel rendelkező mezőgazdasági termékek iránt.

 

Mezőgazdaság és tojás
Felvásárlási és fogyasztói ár alakulása (Kép: MTI)

 

Egyelőre nem kell arra készülni, hogy a tojástermelők tömegével zárnának be, de áremelés nélkül hamar ellehetetlenülnek. Jelenleg azt érzékelik, hogy a megszokottnál nagyobb mértékben érkezik uniós import az országba, ami még több magyar termelőt hozhat nehéz helyzetbe.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc