fbpx

Control Union: 2002 óta a magyar mezőgazdaság szolgálatában

Írta: - 2017 április 24.

A Control Union ellenőrzőszervezetek és laboratóriumok világszintű hálózata. Szakterületünk független áruvizsgálat. Tejes szolgáltatáscsomagot kínálunk 2002 óta önálló irodával, ISO 17025 szabvány alapján akkreditált laboratóriummal.

Toxin mint a legnagyobb ellenfél

A toxinhatárértékek ma már alapvetően befolyásolják a búza- és a kukoricapiacot. A gazdák helyzetét nagyban nehezíti, hogy lehetetlen előre látni, egy-egy soron következő szezon kedvezhet-e az toxintermelő kórokozóknak vagy sem, az ilyen években a piacot alapvetően befolyásolják a toxinhatárértékek, ennek vizsgálata alól senki sem tudja kivonni magát. Alapvizsgálat már egy-egy gabonaanalízisnél, hogy megrendelőink figyelmet fordítanak Deoxynivalenol (Don) valamint Aflatoxin (Aspergillus flavus) analízisekre. Egyre gyakrabban találkozunk Zearalenon-, Fumonisin- valamint Ochratoxin-megrendelésekkel is.

A penészgomba-fertőzés és aflatoxinképződés feltételei

A penészgombák szaporodását és toxinképzését számos tényező befolyásolja, a legfontosabb ezek közül a hőmérséklet és a páratartalom. Fontos megjegyezni, hogy nem minden Aspergillus-faj termel mikotoxint, és még a toxintermelésre képes fajok toxintermelése is sokféle tényezőtől függ. A mikotoxinok mennyisége a terményekben évről évre változik, melyet elsősorban az időjárás és a növényt érő stressz hatások befolyásolnak. A klímaváltozás hatásai, így például az extrém magas hőmérséklet vagy a hosszan tartó aszály, a termények mikotoxin-tartalmát nagymértékben megnövelhetik. Az Aspergillus flavus növekedéséhez és a toxintermeléshez kedvező körülményeket a 28 °C és 37 °C közötti hőmérséklet, a virágzás alatt lehullott csapadék, a szárazság, valamint a rovarfertőzöttség jelentik. A penészgomba általában a sérült szemeken képez telepeket, de néhány esetben olyan enzimeket is termel, amelyek lehetővé teszik, hogy sérülésmentes szembe is bekerülhessen. Az aflatoxinok stabil vegyületek, melyek eltávolítása a terményekből jelenleg még nem megoldható, ezért a cél az Aspergillus gomba elszaporodásának megelőzése. A megelőzésre fokozott figyelmet kell fordítani, mely több szakaszból áll. A folyamat a termesztéssel kezdődik: megfelelő talaj-előkészítéssel és a megfelelő műtrágya megválasztásával, majd a megelőzésre hatással van a betakarítás és ezt követően a megfelelő tárolás.

A mintavételezés helyes végrehajtása alapvetően fontos a tétel szennyezettségének objektív megítéléséhez

A takarmányok hatósági mintavételezésére és vizsgálatára a 152/2009/EK rendelet előírásai vonatkoznak. Ez a rendelet szabályozza, hogy mely minták tekinthetőek reprezentatívnak. Az aflatoxinok kimutatására többféle eszköz és módszer alkalmazható, az analízissel szemben támasztott igényeknek megfelelően. Az utóbbi időben előtérbe kerültek az ELISA (gyorsaság, hordozhatóság) és a nagyhatékonyságú folyadékkromatográfiás (HPLC – hivatalos módszer, pontosság) elven végrehajtott vizsgálatok.

A Control Union Hungária Kft gyorsaságán nem múlik megrendelőink sikeres kereskedelmi ügylete. Győződjön meg róla Ön is, keresse irodánkat!

Control Union Hungária Kft

1146 Budapest Hungária krt. 140-144
[email protected]

Tel: +36 1 278 44 51
Fax: +36 1 999 79 13

Control Union Hungária Kft Laboratórium
2400 Dunaújváros Magyar út 106.b